Veliki servis cene

veliki servis cena

Svaki iskusan vozač zna da automobil mora redovno da se održava i kontroliše da bi normalno funkcionisao. Sve nas odmah interesuje Veliki servis i njegova cena? Veliki servis je veoma bitan deo održavanja, bez obzira koje je godište auto, koliko često se vozi i koja je marka. Na ovaj način proveravaju se vrlo bitni delovi vezani za motor i sistem zupčenja i menjaju, ukoliko je to potrebno.

Veliki servis se radi na određen period i na njega vozači ne bi smeli da zaboravljaju ako žele da im ljubimac što duže besprekorno radi. Veliki servis je posao koji odrađuju stručni majstori i za to traže određenu novčanu naknadu. Za ovakvu uslugu ne postoji univerzalna cena. Ona varira u zavisnosti koliko koštaju delovi i koliko se traži za.

Šta je veliki servis

Ovakav posao je ozbiljan i komplikovan podrazumeva pre svega zamenu zupčastog kaiša, rolera i španera veoma važnih motornih delova. Dolazi do zamene španera i ostalih delova zupčenja. Ako je vodena pumpa vezana za sistem zupčenja i ona se takođe obavezno menja. Uz to imate još obavezan mali servis koji uključuje ulje i filtere. Ukoliko je predviđeno, menja se kočiono ulje i ulje menjača. Na kraju, majstor radi proveru da bi se uverio da sve radi kako treba. Takođe se vrši vizuelna provera električne instalacije kroz testiranje akumulatora i alternatora. Ukupna cena velikog servisa kreće se od 200€ do 900€. U zavisnosti od klase i godišta automobila. Dole niže imate detaljne cene velikog servisa na odrabranim motorima (agregatima) automobila.

veliki servis cene

Kako da znam da je vreme za veliki servis?

Proizvođač svakog modela je predvideo neko određeno vreme pređenih kilometara za veliki servis. Međutim, ukoliko kupite polovno vozilo, treba odmah da proverite kod majstora da li treba da se krene sa velikim servisom ili da se on odloži za neki naredni period. Što je auto stariji, više je istrošen i podložan kvarovima pa je potrebno češće ga kontrolisti. Takođe, auto koji ’’ne silazi sa asfalta’’ češće treba proveravati od onog koji više vremena boravi u garaži. Uslovi u kojima se auto vozi isto imaju veliki uticaj na određivanje perioda za obavljanje velikog servisa. Npr. treba više obratiti pažnju na automobile koji nisu garažirani tokom ekstremnih vremenskih uslova (minusne i visoke temperature), već se parkiraju napolju na parkingu ispred dvorišta ili zgrade vozača. Automobili koji se češće kreću kroz gradsku gužvu nego na otvorenom putu zahtevaju još detaljnije provere. Ako već računamo neki prosek, vremenski period za veliki servis bi trebao da bude na svakih 4 do 5 godina. Naravno, postoje varijacije zbog razloga koje smo naveli. Ukoliko vam je preskupo održavanje vaše marke automobila uvek možete prodati vaš automobil agenciji za otkup automobila u Beogradu ili bilo kom gradu u Srbiji.

Kilometraža za veliki servis

Ukoliko se pitate na kojoj kilometraži raditi veliki servis? Postoje dva načina koji nam mogu biti merilo kada raditi veliki servis. Za određenu marku automobila postoji preporuka proizvođača automobila ali to nam može biti osnovno merilo ukoliko koristimo isključivo originalne delove za ugradnju za određenu marku automobila. Najčešće ipak svi koristimo marke auto delova koji proizvode auto delove za sve marke i modele automobila kao što su: Ina, Atc, Luk, Valeo, Sachs, Swag, Skf, Dayco, Bosch… tad se znatno skraćuje broj pređenih kilometara, godina u odnosu na ugradnju originalnih delova. Naša preporuka je da vam serviser (majstor) svake godine prilikom malog servisa vrši proveru španera, rolera, zupčastog kaiša i klinastog kaiša. Upravo zbog isključivanja mogućnosti bespotrebnog i izuzetno velikog troška havarije na motoru.

veliki servis zupcenje

Cena delova za veliki servis

Cene svakog dela zavise od marke i tipa automobila. Istražili smo koliko koštaju novi delovi čija se zamena vrši tokom velikog servisa. Filtere vazduha, klime-kabine se kreću od 300din. do 3000din., zupčasti kaiš možete naći po ceni od 500din do 12.000 din. Cene rolera i španera se kreću od 1.000din. do 9.500din. Pumpe za vodu koštaju od 1.200din. do 14.000 din. Motorno ulje možete naći u zavisnosti proizvođača i gradacije po ceni od 600din do 3500din za 1l. Naravno veća pakovanja su povoljnija u odnosu manja pakovanja. Kočiono ulje kreće se od 500din do 1.700din., a ulje menjača od 400din do 31.000din. u zavisnosti od marke i koliko litara ima u jednom pakovanju.

Primeri za cene delova za veliki servis

  • Citroen C5 III 2.0 Hdi 120 kW komplet delovi za veliki servis u koje je uključen: španer, kaiš za zupčenje, kaiš kanalni, svi filteri+fiter goriva su oko 17.000din na ove cene vam nedostaje motorno ulje i filter ulja.
  • VW Golf 5 1.9 tdi 77kw veliki servis: set zupcastog , vodena pumpa , antifriz , set pk kaisa. Cena je od 22.000din. do 25.000din. u zavisnosti od marke delova koji se ugrađuju. Cena ruku majstora, servisa je od 6000din do 18.000din.
  • Audi A6, 2.0tdi, 177konja, komplet veliki servis sa rukama majstora iznosi 48.000din. U cenu su uračunati delovi srednje cenovne klase uključujući motorno i menjačko ulje.
  • VolksWagen Golf VI 1.6 TDI cena kompleta zupčastog kaiša sa rolerima i španerima je od 11.000din do 14.000din. U cenu nisu uračunati filteri i motorno ulje.

Cena ruku za veliki servis

Ukupna cena velikog servisa često varira zbog procene naknade za obavljen posao od strane majstora. Serviseri uglavnom traže od 5.000din. do 12.000din. za svoj rad, što može da zavisi od toga koliko je motor komplikovan i koliko je dugo trajao proces velikog servisa. Naravno cena velikog servisa može i biti duplo i znatno skuplja u ovlašćenim servisima za određene marke automobila.

Primeri za cene ruku:

  • Oko 50€ koštaju ’’ruke’’ prilikom obavljanja velikog servisa za Volkswagen Golf 5
  • Za svoj rad, prilikom servisiranja vozila Peugeot 307 2.0 HDI 66kW, majstori uglavnom traže oko 50-70€.
  • Ruke za veliki servis kod automobila Alfa Romeo 147 1.9 Mjet su 50€. Korisni saveti:
  • Raspitajte se koji automehaničar je najbolji i najstručniji po pitanju održavanja marke automobila kao što je vaš. Jer mnogi se ponašaju bahato tražeći preveliku naknadu zbog dodatnih stvari koje niste ni tražili da rade ili loše nameštaju delove da bi se vozač što pre vratio i ponovo zatražio uslugu.
  • Ako ste kupili polovno vozilo, odmah ga odvezite na procenu kod pouzdanog majstora koji se specijalizovao za određene marke automobila koji će tačno odrediti šta treba raditi na automobilu i kad ide veliki ili mali servis.
  • Nemojte štedeti na delovima. Tražite od majstora da poruči i namesti nove delove koji odgovaraju vašem automobilu, a ne polovne. Postoji veća verovatnoća da će se dogoditi neki kvar ukoliko budu postavljeni već korišćeni delovi.
  • Redovno servisiranje vozila nije izgovor za izbegavanje tehničkog pregleda. Obavljanje servisa, bilo da je veliki ili mali, nije potvrda da je auto tehnički ispravan.
  • Veliki servis je obavezna stavka i investicija kod održavanja svakog vozila. Za razliku od malog servisa, veliki servis ne možete uraditi samostalno, jer ovakve poslove može obavljati samo specijalizovani automehaničar sa iskustvom. Takođe, dugo čekanje i ignorisanje roka za servis može dovesti do velikih problema i još većih troškova, kao što je npr. pucanje zupčastog kaiša i generalna motora koja se kreće od 600€ do 2000€ za neke marke automobila.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.