Kazneni poeni za crveno svetlo

kazneni poeni za crveno svetlo

Semafori su deo svetlosne signalizacije u saobraćaju. Svako ko vozi zna kako da se ponaša pri susretu sa njim, jer je to deo elementarnog znanja jednog vozača. Kazneni poeni za crveno svetlo nisu jedina sankcija za vozače koji krše propis.  Međutim, mnogi ne poštuju poruke koje svojim bojama semafori šalju. Teško im je da zastanu i sačekaju na crvenom svetlu i sačekaju zeleno. Kazneni poeni u saobraćaju su prešli na novi viši nivo za sve prekršioce. 

Time prave problem ostalima na putu. Ugrožavaju svoje živote kao i drugih učesnika u saobraćaju. Kada vozač prođe kroz crveno svetlo na semaforu, dovodi u opasnost sve učesnike u saobraćaju koji su se na tom mestu našli i čini jedan od najtežih prekršaja u saobraćaju. To može biti sudar sa drugim vozilom ili obaranje pešaka na pešačkom prelazu. Ovakvo ponašanje se lako može nazvati nasilničkom vožnjom, jer osoba za volanom nema obzira prema svojoj okolini.

kazneni poeni na crveno svetlo

Novčane kazne za crveno svetlo

Generalno, za ovaj saobraćajni prekršaj, vozači mogu dobiti novčanu kaznu od 30.000 – 50.000 dinara ili do 60 dana zatvora. Izazivanjem neposredne opasnosti po okolinu, novčana kazna iznosi od 30.000 – 50.000 dinara ili zatvor od 60 dana, 6 kaznenih poena i zabrana upravljanja o 3 meseca.
Postoje i posebne situacije. Ako se to dogodi u vreme kada je pešak prelazio ulicu na označenom prelazu, dobija se novčana kazna od 100.000 – 120.000 dinara ili zatvorska kazna od minimum 15 dana, zabrana upravljanja od najmanje 8 meseci i 14 kaznenih poena. Ako se dogodi saobraćajna nesreća, kazna je novčana od 120.000 – 150.000 dinara ili zatvor u trajanju od minimalno 45 dana, zabrana upravljanja od 10 meseci i 16 kaznenih poena.
Ako pešaci ili biciklisti pređu ulicu na crveno svetlo na svom semaforu, piše im se novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara.

Kazne zatvora za crveno svetlo

Kada vozač vozi i prolazi na više crvenih svetala bez brige o ostalim učesnicima u saobraćaju. Ova vrsta vožnje se kvalifikuje kao nasilnička vožnja koja se kažnjava zatvorom. Kazna zatvora za prolazak na crveno svetlo može biti u trajanju od 30 do 60 dana. U zavisnosti od prethodnih kazni i saobračajnih prekšaja može se odrediti kazna rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati. Uz to dobijate i 15 kaznenih poena plus mera zabrane upravljanja motornim vozilom od 9 meseci ili više.
Prolaskom kroz crveno svetlo ako je izazvana saobraćajna nezgoda – kazna zatvora može biti od 45 do 60 dana. Kao druga opcija može biti kazna rada u javnom interesu u trajanju od 300 do 360 sati. Uz to dobijate i 17 kaznenih poena plus mera zabrane upravljanja motornim vozilom od 10 meseci ili više.

Naša agencija za otkup automobila vam nudi extra najbolju otkupnu cenu kroz uslugu besplatne procene kao i isplatu u istom danu. Ova usluga je dostupna svima u Beogradu i celoj Srbiji. Pozovite nas i posetite našu kontakt stranicu zakažite procenu, isplatu.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.