Šta je ASR i TCS čemu služi

sta-je-asr-tcs-sistem

Prilikom kretanja vozila po putevima, vozači često nailaze na prepreke i različite vremenske uslove koji mogu čitav proces učiniti težim. ASR i TCS sitemi su sve dostupniji i u nižim klasama automobila. Međutim, svi proizvođači već duže vreme u svoje modele ugrađuju sisteme i opremu koji povećavaju Vašu bezbednost, bez obzira da li se vozite po ledu, blatu, neravnoj podlozi ili pesku. Svi ti dodaci se konstantno nadograđuju i usavršavaju da bi se smanjile nezgode na putu i osigurali putnici unutar vozila. Jedan od njih jeste ASR (German. Antriebsschlupfregelung)  ili TCS (Eng. traction control system)

 

Šta je ASR ili TCS sistem?

Ako Vaš automobil ima ASR ili TCS kao deo opreme, morate se upoznati sa njegovom funkcijom i znati u kakvim situacijama je njegovo prisustvo od velikog značaja. Objasnićemo Vam šta uopšte skraćenica ASR znači, gde se nalazi signalna lampica na kontrolnoj tabli i kako se aktivira. Shvatićete zbog čega je ASR i TCS dugi niz godina standard kod modernih kočionih sistema.

 

sta-je-asr-i-tcs-cemu-sluzi

 

Čemu služi ASR ili TCS sistem?

Kada je u pitanju automobilska industrija i oprema koju jedno moderno vozilo može da sadrži, skraćenica ASR odnosi se na termin iz engleskog jezika ’’anti-slip regulation’’ koji u prevodu znači ’’regulacija protiv klizanja’’ i potiče od nemačke reči Antriebsschlupfregelung.  Ova komanda u suštini smanjuje okretanje točkova kada se detektuje proklizavanje automobila. Na kontrolnoj tabli, lampica koja se pali prilikom aktiviranja sistema ima oblik trougla sa uzvičnikom. Postojanje TCS i ASR-a je veoma značajno prilikom kretanja na osetljivoj podlozi i lošim putevima.Vozilo se stabilizuje u rizičnim suituacijama kao što je velika brzina kretanja na opasnim krivinama. Tada se ono sa lakoćom vraća na željenu putanju. Regulacija protiv klizanja može se naći u svim kategorijama putničkih automobila, ali i u teretnim vozilima proizvedenim 1992. godine i kasnije. Važno je da znate da ASR i TCS nikako nije zamena za ESP, odnosno elektronsku kontrolu stabilnosti.Kod većine vozila novijeg datuma proizvodnje, ASR i TSC se često kombinuje sa ABS-om. Proizvođači  su omogućili isključivanje regulacije protiv klizanja po potrebi.

Kako radi ASR ili TCS?

 

kako-radi-tcs-asr-sistem

 

Funkcionisanje TCS i ASR-a je slično ABS-u. Klizanje se detektuje pomoću senzora, a sila kočenja primenjuje na pogonske točkove koji proklizavaju i nekontrolisano se okreću. Pali se signalna lampica i čuje zvuk kočenja. Ceo proces je veoma brz – dešava se u jednoj sekundi. Smanjuje se dovod goriva do jednog ili više cilindara. Poboljšavaju se ukupne performanse i ublažava habanje guma.

Ceo sistem nam olakšava vožnju automobilom uz veću sigurnost. Naša agencija za otkup automobila vam nudi mogućnost otkupa svih automobila sa ili bez ASR ili TSC sistema za kontrolu prolizavanja vozila. 

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.