Manuelni ili Automatski menjač

Automatski Menjac
Automatski Menjac

Ukoliko planirate kupovinu automobila nadamo se da ste se odlučili oko izbora menjača? Sigurno vas interesuje koji je bolji tip menjača u vašem novom ili polovnom automobilu! Uz naš tim koji ima svo potrebno iskustvo oko izbora menjača odlučili smo da sa vama podelimo mane i prednosti. Koji automobil kupiti sa automatskim ili manuelnim menjačem?

Kako menjači rade, razike i osobine?

Manuelni menjac

Manuelni menjač

Automobil sa manuelnim menjačem ima ručicu koja ima obeležen broj brzina (npr. R,1,2,3,4..5,6) kao i smer kretanja od najmanje do najveće brzine i rukverca. Nalazi se kod prednjih sedišta i prilagođen je vozačevoj strani. Koristi se uz kombinaciju nožnih pedala i ručnih pokreta ručice u zavisnosti od brzine kretanja vozila i stepena transmisije. Kada se kvačilo pritisne svaki put kada trebate da promenite brzinu u veći ili manji stepen prenosa zavisno od potrebe.

Automobili sa automatskim menjačem su dosta lakši za upotrebu. Ručica automatskog menjača ima isti položaj u automobilu i prilagođena je za vozačevu stranu. Takođe se nalazi između prednjih sedišta prilagođena i konstuisana za vozača. Vrh ručice automatskog menajča je obeležen sa slovnim oznakama(P,R,N,D..) Sa oznakom „D“(eng.drive) pokrećete i vozite automobil sa automatskim menjačima. Ovakvi automobili imaju samo dve pedale a to su gas i kočnica.

Pitate se koji je menjač skuplji?

U startu kada kupujete nov automobil uglavnom je skuplji automobil sa automatskim menjačem. Zavisno od auto brenda, klase i modela automobila mogu biti razike od 900€ pa na gore. Dakle automatski menjači generalno su skuplji jer predstavljaja još jedan složeni mehanički sklop u vašem automobilu kome je jednako potrebno održavanje kao i samom motoru koji se nalazi u automobilu.

Koji menjač je više efikasan?

Za korisnika manuelnog menjača zavisno od njegovih navika, načina vožnje od 5% do 15% njih ima nižu potrošnju goriva u odnosu na automatski menjač. Ova procentualno izražena cifra može da varira zavisno od uslova puta i navike vozača.
Automobili sa automatskim menajčem su konstrukciono teža pa samim tim imaju veću potrošnju goriva. Sam složeniji sistem i motor nedaju izbor kojom brzinom ćete da vozite! Već automatski menjač sam prebacije u veću ili nižu brzinu u zavisnosti od broja obrtaja i brzine kretanja vašeg automobila.

Održavanje automatskog ili manuelnog menjača
Automatski Menjac

Automatski Menjac

Manuelni Menjači: Dug vek trajanja uz minimalna i redovana ulaganja u manuelni menjač garantuje veleiki broj pređenih kilometara. Takođe same popravke manuelnog menjača su ekonomski prihvatljive uz veliki lager polovnih i novih delova koji su nam dostupni.
Automatski menjač: Automatika je dosta zahtevnija zbog složenog mehaničkog i električnog sklopa koji zahteva češće održavanje. Pa samim tim dobijate još jedan godišnji trošak koji zahteva posebne specijalizovane servise za održavanje automatskih menjača. Dok je jedina prednost kod automatskog menjača je da jedino mislite kada vozite napred ili nazad ili parkirate vaš automobil.

Koji automobil je lakše voziti?

Manuelni menjači po svojoj osobini se teško koriste jedino ako ste početnik u vožnji automobila. Pogotovo problem nastaje kada početnik ne postiže usklađivanje svojih pokreta noge na kvačilo i ručice menjača, kočnice.
Automatski menjač je sam po sebi lagan za upotrebu jer samo birate mod vožnje P/N ili D ili R.

Vožnja automobila uzbrdica

Prilikom upotrebe starijih polovnih automobila sa manuelnim menjačima kod početnika nastaje problem jedino kod kretanja uzbrdo pod velikim nagibom. Ovom veštinom kretanja uzbrdo možete lako ovladati i kao početnik ukoliko imate na vašem automobilu HILL HOLDER SISTEM. Navedeni sistem služi da prilikom kretanja uzbrdo prilikom puštanja nožne kočnice vaš automobil ima zadršku od par sekundi da nekrene unazad.

Prilikom upotrebe automobila sa automatskim menjačem sve što imate da menjač ubacite u oznaku „D“ i spustite ručnu kočnicu, dodate gas.

Ukoliko nste svakodnevno u gužvi i saobraćaju, koji menjač izabrati?

Vožnja u gustom saobraćaju može biti prilično frustrirajuća pogotovo sa automobilom koji poseduje manuelni menjač. Pitate se što? Zato što stalno morate razmišljati o startnoj brzini uz korišćenje sve tri papučice sa ručicom menjača.
Ukoliko ste u istoj situaciji sa autom koji ima automatski menjač sve daleko lakše obavlajte bez suvišnog zamaranja.

Saberimo utiske mauelni ili automatski menjač?

Manuelni menjači vozačima nude veću kontrolu nad vozilom pogotovu u zimskom periodu, jer jedino sa manuelnim menjačem možete izabrati brzinu u kojoj ćete voziti vaš automobil. Takođe dobijate izoštreniji osećaj kada je najbolje da promenite brzinu na menjaču u skladu sa vašim potrebama. Takođe uz korišćenje manuelnog menjača dobijate bolji fokus na vašu vožnju.

Automatski menjač će za vas automatski odabrati brzinu koja nemora da bude uvek najbolji izbor. Samim tim nije baš najpogodniji
za osobu koja voli potpunu kontrolu nad vozilom. Takođe prilikom duge i iscrpljujuće vožnje automobila sa automatskim menjačem kod vozača se javlja manja koncentracija pa lakše dolazi do nezgoda.

Koji menjač ćete odabrati vaša je odluka jedino i najbitnije u svemu je redovno održavanje koje može da preduhitri skupe i komplikovane kvarove na vašem automobilu. Nadamo sa da smo vam bar malo pomogli da napravite pravu odluku koji menjač izabrati na vašem novom ili polovnom automobilu.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.