Pus broja motora ili šasije

pus broja motora sasije
pus broja motora sasije

Šta je PUS broj motora ili šasije?

PUS je broj koji vam izdaje MUP a utiskuje,(ukucava) zakonski ovlašćena DOO firma koja poseduje određeni sertifikat za obavljanje ove delatnosti.
Kada dobijamo PUS broj?
Postoji više načina kada vam izdaju PUS broj. Prvi je kada iz određenog razloga menjate motor u vozilu i on nema broj motora iz nekog razumnog razloga.

Razlog može biti da je fabričko-industrijski remontovan motor, kada korozija pojede brojeve motora, usled velike havarije za koju morate da imate izveštaj sudskog veštaka ili policijskog saobrćajnog službenika.

Šta se dešava kada vam broj motora napadne korozija?

U zemlji Srbiji nažalost još uvek postoji broj motora jer se motor ne vodi kao rezervni deo kao u zemljama EU. Problem se javlja prilikom samostalnog uvoza automobila iz zemalja EU. Počinje već onog trenutka kad vam neočitaju carinici broj motora. Pa to isto ne vide i ne očitaju stručnjaci prilikom AMMS pregleda koji košta 12.000din. Čim podignete uverenje o ispitivanju vozila videćete u rubrici Napomena: Nije moguće očitavnje motora. Onda vas upućuju na tehnički pregled čija je cena od 3.800din do 4.500din koji vam izdaje papir da je vaše vozilo Tehnički Neispravno. Dobijate usmeni uput za MUP ekspertizu krim tehničara koji vrše proveru da li je zaista problem korozija ili neko prekucavanje brojeva motora,šasije.

Procedura dobijanja i ukucavanja PUS broja

Ukoliko ste uvezli automobil najveći problem je taj što morate da uz probne tablice da vozite ili šlepate automobil. Ukoliko imate dovoljno jak automobil za šlepanje i kuku moraćete da izdvojite za dvoosovinsku prikolicu oko 20-25€ po jednom danu. Ili da platite izdavanje probnih tablica od 5500,00din do 7000,00din za dva, tri dana. Ukoliko vam treba informacija gde i kako izvaditi probne tablice možete popuniti online upit za otkup polovnih automobila. Tako da ukoliko planirate da izvadite probne tablice tražite ih na dva, tri dana koliko je i maksimum za vozila koja se uvoze. Treća opcija je angažovanje šlep službe za ovaj poduhvat.
Odmah posle izvršenog tehničkog pregleda sa prethodno izdatim uverenjem AMSS-a potrebno je da odvojite jedan, dva dana koliko vam je potrebno da sve završite od papirologije do ukucavanja broja motora ili šasije.

  1.  Ukoliko ste sa prebivalištem u Beogradu onda odlazite na adresu Bulevar Despota Stefana 107 (bivša 29 Novembra). To je MUP Nacionalni centar za kriminalističku forenziku u odeljenje za trasološka i daktiloskopska veštačenja i vođenje nacionalnog AFIS registra.
    Ovde dolazite u što ranijim jutarnjim časovima da bih stigli sve da završite. Naš savet je da dođete u ranim jutarnjim časovima oko 6h ili 7h da bih bili prvi u redu za ispitivanje broja motora ili šasije. Oni počinju sa radom u 9h, primaju zahteve od 8:30 do 9h. Često se dešava da policajac iz kućice, rampe pravi spiskove i ako dođete prvi ujutru posle budete 8, 9-ti po redu. Jer on ima svoje ljude prve koji zadnji dolaze pred početak radnog vremena. Ako ste mnogo bučni on vas pusti da budete u tih prvih 7,8,9 klijenata.  
    Sada trenutno kada pišemo ovaj blog veštačnje vrše na sledećoj adresi Mije Kovačevića 15 u tzv. beloj kući na opštini Palilula. Kada vam izvrše pregled dobijate izveštaj o kontrolnom pregledu vozila. Prilikom vršenja većtačenja, pregleda brojeva motora i šasije neplaćate nikakve takse tako da nemate trošak. pus broj motora i sasije
  2. Dolazak u MUP Jermontova. Da bih predali zahtev potrebno je da imate svu fotokopiranu dokumentaciju uz napisan zahtev-molbu za ukucavanje broja motora i plaćenu taksu na iznos od 1910,00din na vaše ime. Vaš predmet predajte u prizemlju zgrade soba 2 levo od Komercijalne banke. Savet: Komplet kopiranje dokumentacije i pisanje zahteva, popunjavanje uplatnice za taksu možete uraditi na AMSS šalteru za samo 330din. Kada dobijete Zaključak da vam se dozvoljava utiskivanje broja idemo na sledeći korak.mup srbije pus motora sasije
  3. Odlazak u ovlašćeni servis AK Kompresor na adresi Žorža Klemansoa 19, Dorćol. Sa kompletnom pratećom dokumentacijom koju ste sakupili. Ovde vršite ukucavnje (utiskivanje) PUS broja motora, šasije uz naknadu od 3600,00din. Moguć je još jedan trošak za skidanje šus-pleha za zaštitu motora uz skriveni trošak i naknadu za radnika koji navodno ne skidaju šus-pleh motora jer im to nije po opisu radnog mesta. Naknada nije velika već koliko daš! Ovo ostavlja kompletan utisak o navodno ozbiljnoj firmi „AK Kompresor“ koja je predstavnik Fiat-a za Srbiju. ukucavanje pusa broja motora sasije
  4. Na kraju obavljate već započet tehnički pregled i izdaju vam ispravan Tehnički pregled vašeg motornog vozila. Ovaj korak je bez pratećih troškova jer ste na početku već platili tehnički pregled. Odmah posle možete izvršiti registraciju motornog vozila na vaše ime uz odlazak u MUP. 

Ovaj blog je objavljen bez cenzure onako kako su nam poslali naši čitaoci. Ukoliko imate još tema za blog pišite nam preko našeg online upita za otkup polovnih automobila

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.