Alfa Romeo Mito 2008-2014

auto iskustva alfa romeo mito

Alfa Romeo Mito je supermini sa troje vrata i prvi put je predstavljen javnosti 2008. godine u Milanu. Prvobitni naziv mu je bio Junior, zatim je pobednik takmičenja, koje je organizovala kompanija, odabrao ime Furiosa. Ipak, Alfa Romeo se na kraju poigrao rečima i od naziva gradova Milano i Torino stvorio ime MiTo. Kupcima je postao dostupan u julu iste godine na svim većim tržištima ove kompanije. Rađen je na Fiat platformi, po uzoru na Fiat Grande Punto.

 • ALFA ROMEO MITO (OD 2008 do 2014 god.)
 • PROIZVOĐAČ: Alfa Romeo
 • MODEL: Mito
 • KLASA: supermini – B
 • SRODNI AUTOMOBILI: Fiat Grande Punto, Opel Corsa D
 • VREME PROIZVODNJE: od 2008. – danas
 • MESTO PROIZVODNJE: Turin (Italija)
 • OBLIK KAROSERIJE: Hečbek sa troje vrata
 • POGON: Prednji
 • MOTOR: BENZIN – 0.9l TwinAir I2, 1.4l I4, 1.4l MultiAir I4
 • MOTOR: TURBODIZEL – 1.3l i 1.6l JTDM I4
 • MENJAČ: Manuelni sa 5 ili 6 brzina, FPT C635 dual clutch sa 6 brzina
 • DUŽINA: 4060 mm
 • ŠIRINA: 1720 mm
 • VISINA: 1440 mm
 • MASA: 1090 kg
 • MEĐUOSOVINSKO RASTOJANJE: 2511 mm

PREDNOSTI Alfa Rome Mito

Privlačan izgled, velik izbor motora, dobra oprema, odličan DNA sistem za prenos snage, visoka sigurnost putnika

MANE Alfa Romeo Mito

Osetljiv na vožnju po lošem asfaltu zbog malog međuosovinskog razmaka, slaba unutrašnja izolacija, povećana potrošnja prednjih guma, loš pregled puta sa zadnje strane

Alfa Romeo Mito je supermini sa troje vrata i prvi put je predstavljen javnosti 2008. godine u Milanu (Italija). Prvobitni naziv mu je bio Junior, zatim je pobednik takmičenja, koje je organizovala kompanija, odabrao ime Furiosa. Ipak, Alfa Romeo se na kraju poigrao rečima i od naziva gradova Milano i Torino stvorio ime MiTo. Kupcima je postao dostupan u julu iste godine na svim većim tržištima ove kompanije. Rađen je na Fiatovoj platformi, po uzoru na Fiat Grande Punto.

Postoje dve posebne verzije ovog automobila. MiTo GTA je sportska varijanta, koja na putu razvija maksimalnu brzinu do 250 km/h. Alfa Romeo je smanjio masu vozila tako što su spojleri na zadnjem delu i krovnom nosaču, kao i retrovizori, presvučeni karbonom. Takođe, neki delovi su izrađeni od aluminijuma. MiTo Quadrifoglio Verde je druga varijanta i poznat je kao jedan od najviših Alfa Romeo modela, sa niskom potrošnjom goriva.
Ovo vozilo poseduje tri moda vožnje: Dynamic, Normal i All-Weather. Na taj način sistem ima kontrolu nad vožnjom i glavnim instrumentima za upravljanje automobilom. Motori u varijantama za benzin i turbodizel su nisko postavljeni.

Ugrađeni su električni hidraulični ventili za kontrolu njihovog rada. MultiAir motor kao standard ima ‘’start-stop’’ sistem koji pruža ekonomičniju vožnju. Što se bezbednosti tiče, postavljeno je sedam air bag-ova. Zbog malog međuosovinskog rastojanja, auto je osetljiv na svaku veću rupu i neravninu na putu.

alfa romeo mito auto iskustva
Unutrašnjost je urađena u sportskom stilu i korišćeni su kvalitetni materijali, jedino je slabija zvučna izolacija. Udobnost je prosečna. Pregled puta sa prednje strane je odličan, a sa zadnje dosta loš.
Novi Alfa DNA sistem za prenos snage je predstavljen u Ženevi 2010. godine. Sadrži integrisani hidraulični modul, koji direktno utiče na process prenosa i kontrolne instrumente. Veći i značajniji facelift, koji je uticao na estetiku MiTo automobila, je urađen 2016. godine. Logo brenda je doteran, dodate su nove boje karoserije i dizajn felni. Prednji deo vozila je takođe vizuelno izmenjen.
Alfa Romeo MiTo je dobio mnoge nagrade kao što su ‘’Najbolji auto godine – 2013. – kategorija manjih automobila’’, od nemačkog magazina Auto,Motor und Sport i ‘’Najbolji novi automobil 2008.’’ od strane čitalaca italijanskog časopisa Quattroroute. Skladan dizajn i izgled koji je na granici između tradicionalnog i modernog bez sumnje privlači kupce.

Potrošnja goriva Alfa Romeo Mito

Kao i kod većine modela Alfa Romeo automobila Mito model i njegova potrošnja goriva zavisi od uslova u kojima vozimo kao i od načina vožnje. Alfa Romeo Mito vas tera na malo oštriju vožnju pa samim tim prelazi fabričku deklaraciju potrošnje goriva. Kod modela Alfa Romeo Mito sa 1.4T (turbo kompresorom) prosečna potrošnja u gradu je od 7 do 9 litara ako ga vozite oštrije cifra potrošnje se menja do čak 11-12 litara. Dizel varijante su puno bolje i ekonomičnije sa potrošnjom tako da model sa 1.3 Mjet agregatom kombinovane vožnje troši oko 5-6 litara.
Naša agencija za otkup automobila vam može pomoći da postanete vlasnik ovakvog automobila. Mi otkupljujemo Vaše staro vozilo po najvećoj otkupnoj ceni bez obzira na stanje i model.

1 Comment on "Alfa Romeo Mito 2008-2014"

 1. Mijomanović Milorad | 07/06/2020 at 11:06 | Одговори

  Kako utiče tng na model 1.4 i kakva su mišljenja stručnjaka?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*