Kazneni poeni za alkohol

kazneni poeni za alkohol voznju automobila

Alkohol je oduvek bio velik neprijatelj vozačima. Utiče na pad koncentracije i promenu ponašanja u vožnji. To dovodi do niza saobraćajnih nezgoda i prekršaja. Saobraćajna policija zbog toga svakodnevno proverava sumnjive vozače i piše kazne po potrebi. Kazneni poeni u saobraćaju za vožnju u alkoholisanom stanju su znatno poštreni u odnosu na ranije godine.  Osim novčanih sankcija kroz kaznene poene za alkohol i vožnju automobila u alkoholisanom stanju može vam trajno oduzeti automobil.

Nivo alkoholisanosti se utvrđuje baždarenim alkotesterom. Kategorije alkoholisanosti se izražavaju u promilima. U zavisnosti od broja promila se određuje odgovarajuća kazna. Što je broj veći, naravno, kazna raste. Kao neizbežna mera za bolji uticaj na psihu vozača, usvojen je nov predlog Zakona o saobraćaju sa spuštanjem granice konzumiranja alkohola, većim novčanim kaznama i novim kategorijama za alkoholisanost. Kad vozite, nećete smeti da popijete ni jednu čašu piva.

kazneni poeni za alkohol

Kazneni poeni uz zavisnosti od broja promila

  • Od 0,21 – 0,5 promila – bez izricanja kaznenih poena
  • Od 0,51 – 0,8 promila– od 5 – 7 kaznenih poena
  • Od 0,81 – 1,2 promila – od 7 – 9 kaznenih poena
  • Od 1,21 – 1,6 promila – od 8 – 10 kaznenih poena
  • Od 1,61 – 2,0 promila – od 13 – 15 kaznenih poena
  • Preko 2,0 promila – od 14 – 16 kaznenih poena

Novčane kazne za vožnju u alkoholisanom stanju

  • Od 0,21 – 0,5 promila – 10.000 dinara
  • Od 0,51 – 0,8 promila– od 10.000 – 20.000 dinara
  • Od 0,81 – 1,2 promila – od 20.000 – 40.000 dinara
  • Od 1,21 – 2,0 promila – od 100.000 – 120.000 dinara
  • Preko 2,0 promila – umesto novčane kazne piše se zatvorska kazna od 30 – 60 dana

Uz većinu ovih kazni, piše se i zabrana upravljanja vozilom na određeni period. Za količinu alkohola od 0,51 – 0,8 promila ide 3 meseca zabrane, od 0,81 – 1,2 promila 4 meseca i od 1,21 – preko 2 promila 8 meseci zabrane upravljanja. 

Gledajući na nova ograničenja konzumiranja alkohola i vožnje automobila sada neće moći da popijete ni jednu čašicu rakije. Ovaj način kažnjavanja je navodno osmišljen zbog nesavesnih vozača koji posle konzumiranja alkohola sedaju da voze svoj automobil. Prekršaji za novčane kazne u alkoholisanom stanju će u budućnosti biti još stroožije sankcionisani od strane saobraćajnih zakona u Srbiji. Pored ovako strogih mera zakona o saobracaju još uvek imamo dosta prekršaja i primene zakona kroz sankcionisanje vozača koji konzumiraju alkohol i voze automobile. Vozači će se kaznjavati kroz oduzimanje kaznenih poeni za alkohol, oduzimanje automobila i  novčane kazne.  Naš savet je da ne konzumirate alkohol ukoliko planirate da vozite automobil ne zbog kazni i zakona već zbog sebe i drugih učesnika u saobraćaju. Verujte da vam je jeftinije da platite Taxi ili pozovete službe koje prevoze vas i vaš automobil na traženu lokaciju nego da izazovete sudar u alkoholisanom stanju. Ukoliko ne možete da ostavite alkohoh morate potražiti pomoć u nadležnoj zdravstvenoj službi za zdravlje. Automobil možete prodati nekoj od agencija za otkup automobila u Beogradu ili Srbiji. 

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.