Automobili sa lancem – motor „na lanac“

automobili-sa-lancem

Obzirom na to kakva je finansijska situacija kod vozača u našoj zemlji nije ni čudo što svi gledaju kako će da uštede na ovaj ili onaj način. Jedan od tih načina je i taj da ljudi uglavnom gledaju da kupe auto čije ih održavanje neće skupo koštati. Ako uzmemo u obzir da se u većini slučajeva kupuju polovni automobili onda je to sasvim razumljivo. U tom slučaju automobili sa lancem su verovatno najbolji izbor.

Škoda fabia 1.2htp – automobili sa lancem

Prema rečima dugogodišnjih profesionalnih vozača automobili koji imaju ovaj sistem prenosa su bitno jeftiniji, jer se veliki servis radi ređe. Tačnije, kola sa lancem mogu bez velikog servisa, zavisno od proizvođača, čak i posle pređenih 150000 kilometara. To sa autima koji imaju kaiševe nije slučaj. Ta vozila uglavnom idu na veliki servis posle pređenih maksimum 80 hiljada kilometara. Naravno ovo važi u slučajevima kada su lanac i lančanici novi kao i kais.
Kada je reč o ovim delovima koji se mogu naći kod nas situacija je malo problematična pogotovo zato što to nisu originalni delovi. U slučaju da se odlučite za originalni lanac isti će vam trajati toliko, tako barem kažu, da će nadživeti sam auto. Razvojem novih tehnologija ovakva stvar uopšte ne čudi.
Kao i svuda jedna od najbitnijih stvari je zamor materjala. To znači da ako prelazite puno kilometara i forsirate svoj automobile sa lancem u jednom trenutku će se desiti da on popusti. Međutim ako prelazite prosečnu kilometražu, neki govore, možete da zaboravite na lanac. Prilikom kupovine novog polovnog auta trebalo bi obratiti pažnju na ovaj deo i ako treba zameniti ga odmah. Tako ste odmah rešili taj potencijalni problem na duže staze.
Ono što je karakteristično za lanac koji počinje da propada je to što se on čuje, odnosno lupa. Čim primetite ovu pojavo odmah idite u servis da vam pogledaju o čemu se radi. Ne želite da vam pukne negde na uzbrdici to je sigurno.

Koji su automobili sa motorem „na lanac“

Što se tiče toga u kakve se automobile stavlja ovaj sistem tu nema pravila. Konkretno VW Golf u TDI verzijama koristi zupčaste kaiševe iako je primećeno da dizelaši uglavnom imaju lance. Isto tako i Toyota Yaris, koja je benzinac, ima umesto kaiša lanac.
Bez obzira na sve to, kada govorimo o polovnim automobilima, dizel varijante uglavnom u većini slučajeva imaju lančani sistem dok su benzinci sa zupčastim kaišem.
Ono što je srpskim vozačima najbitnije jeste cena. Kao što smo već rekli veliki servis, kada dođe trenutak za njega, ume da bude priličan izdatak. U tom slučaju automobili sa lncima su izuzetno bolje rešenje u odnosu na one sa kaiševima.
Međutim, najbolje rešenje je da vam auto bude ispravan. Često kontrolišite stanje lanca naročito ako osetite da se ispod haube nešto dešava ili ako čujete. Sve dok pazite na svoj auto njegovo održavanje će vas najmanje koštati.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.