Auto placevi Švajcarska

auto placevi switzerland

Švajcarska je raj za kupovinu baš dobrih polovnih automobila. Pogotovo na auto placevima u Švajcarskoj. Sigurno se pitate zašto? Jedan od bitnih razloga je obavezan tehnički pregled za svaki automobil koji se obavlja dva puta godišnje.

Ovaj tehnički pregled je rigorozan koji obuhvata celu kontrolu vozila sa merenjem izduvnih gasova. Ukoliko su izduvni gasovi loši automobil ima neki kvar na motoru i nemoguće je produžiti registraciju i zaobići pravne norme dok se ne popravi automobil. Nema vraćanja kilometraže, jer se na svakom pregledu zabeležava i evidentira stanje kilometraže. Što zanči da svi u ovoj zemlji baš održavaju svoje automobile! Isto važi i za gume na vozilu da nesmeju biti starije od 4 godine jer ako su starije nisu za upotrebu i kazne su visoke i neisplative za vlasnika automobila. Izdvojili smo web-sajtove i auto placeve za lakšu, sigurniju pretragu i kupovinu automobila u Švajcarskoj.http://www.autoscout24.ch
http://auto.ricardo.ch
http://www.fahrzeugnet.ch
http://www.car4you.ch
http://www.gratis-autoinserate.ch

http://www.galaautos.ch/‎
http://www.anibis.ch/de/autos

Saobraćajni propisi u Švajcarskoj

Važno je napomenuti da vožnja po Švajcarskim putevima vas izaziva da stisnete papučicu od gasa. To je prvenstveno zbog savršenih puteva koji vas teraju na brzu vožnju. Ovo možete sebi priuštiti ukoliko imate baš dublji džep i para za bacanje.
Kazne su veoma visoke i pravila se moraju poštovati! Ograničenja brzina po kategorijama puteva su sledeće: Na autoputu 120km/h, na regionalnim putevima ograničenje iznosi 80km/h,
dok je ograničenje na magistralnim putevima i tunelima, naseljenim mestima 50km/h. Što se tiče dozvoljenom alkohola u krvi dovoljeno je do 0,5 promila.
Cena kazni za prekoračenje brzine iznosi(=): do 5km/h=20CHF, do 10km/h=60CHF, do 15km/h=120CHF, do 20km/h=180CHF, preko 20km/h maksimlno do 25km/h=260CHF
Ukoliko prekoračite od 25-29km/h plaćate 380CHF sa odlaskom na sud i oduzima vam se dozvola… za dalje se pazite… Ukoliko nemate novca za kaznu idete u zatvor, zatvorski dan iznosi od 50-90EUR.
Pazite na ogrničenja iako nema policije da vas zaustavi, postoje kamere koje sve zabeleže i naplate vam prilikom prve kontrole policije a to je granični prelaz.

Uvoz automobila iz Švajcarske

Što se tiče uvoza automobila iz Švajcarske obavlja se sledećim redoslodem. Čim nađete i kupite automobil morate rešiti potrebna dokumenta za uvoz automobila. Počinjete sa ugovorom o kupoprodaji automobila uz overu ukoliko je prodavac fizičko lice. Ako je prodavac pravno lice-auto plac, diler automobilima onda je potrebno imati overen ugovor i sa njihove strane. Sledeći korak su probne tablice ili col tablice. Tom prilikom se odjavljuje i saobraćanja dozvola od automobila koji ste kupili.
U švajcarskoj nemate obrazac EUR1 (bar ga nije bilo kad smo pisali proceduru)
Prilikom ulaza u našu zemlju dužni ste da prijavite automobil za carinjenje, ukoliko to uradite imate rok od 72 sata da ga predate u ovlašćeno carinsko skladište sa ovlašćenim carinskim Špediterom. Carinsko skladište se uglavnom plaća odvojeno ukoliko špediteska kuća nema svoje. Cena zavisi od provedenih broja dana u žici-skladištu.
Dalje vam sve završava vaš izabrani špediter uz obavezno potpisivanje ugovora i ovlašćenje o carinsko, zastupanju carinjenje vozila. Svi ovi detalji pogodni su za sve vas koji želite da uvezete automobil iz Švajcarske.

Potrebna dokumenta za uvoz automobila

 • Faktura ovrena pečatom ili overen kupoprodajni ugovor sa vlasnikom automobila.
 • Inostrana saobraćajna dozvola kao i saobraćajna od probnih-privremenih tablica automobila koji uvozite.
 • TIF ili servisna knjiga (ukoliko je imate prijavite je na graničnom prelazu) uz podatak sa tačnom kilometražom na kilometar satu automobila koji uvozite.
 • Euro 1 obrazac (za automobile koji su prizvedeni u EU stopa carine 0%) bez EUR1 obrasca (stopa carine za putničke automobile iznosi 12,5% ,dok za teretna vozila iznosi 20%).
 • Za automobile proizvodnje ispod 2002. godine podležu proveri EUR kategorije i tako se prilaže uverenje o ispitivanju vozila.
 • Čitanje brojeva šasije i motora vrši tehnički pregled prilikom carinjenja na registrovanom carinskom skladištu.
 • Izvozna deklaracija ako to nepostoji onda je to exportni dokument.
 • Ukoliko je automobil ušao u zemlju i nije prijavljen za carinu a potom odjavljne tablice (potreban dokument kako je ušao automobil)
 • Fizička lica – Lična karta (očitana lična karta ili kopija za carinsku proceduru)
 • Ukoliko je uvoznik automobila – Fizičko lice potpisuje ovlašćenje špediciji koje ga zastupa u Carinskom postupku.
 • Ukoliko je uvoznik automobila – Pravno lice overava ovlašćenje pečatom firme da ga ovlašćeno preduzeće zastupa u carinskom postupku za uvoz vozila.

Pronašli ste automobil u Švajcarskoj i želite brzo da se rešite vašeg polovnjaka! Nudimo vam kompletnu uslugu otkupa automobila uz najbolje otkupne cene u Srbiji. Posetite nas i zakažite besplatnu procenu i otkup automobila.

Srećno!

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.