Procedura kupovine i prodaje polovnog automobila

Proces kupoprodaje automobila je složeniji nego što izgleda. Prikupljanje dokumenata i posete šaltera notara, poreske uprave i MUP-a su nešto što ne možete preskočiti, jer sve mora biti odrađeno u skladu sa zakonskim odredbama. Prateći svaki korak, osiguraćete se od neprijatnosti i obezbediti da i prodavac i kupac budu maksimalno zadovoljni korektnom saradnjom.


Pre početka prodaje, neophodno je utvrditi sve moguće nedostatke i pripremiti vozilo proverom njegovog stanja. To prodavac može učiniti uz pomoć iskusnog automehaničara, a važno je budućem vlasniku skrenuti pažnju na sve važne detalje. Ako se prodavac odluči da popravi kvarove o svom trošku, to diže cenu vozila. Cenu treba odrediti realno i uopređivanjem sa ponudom na tržištu.

Kupoprodajni ugovor

Prodavac je pronašao klijenta koji je zainteresovan za vozilo koje se prodaje? Vozilo je dobro pregledano i kupac želi da postane novi vlasnik. Usmeni dogovor nije dovoljan i zato je potrebno odrediti uslove prodaje i bitne detalje kupoprodajnim ugovorom. Uvek je glavno pitanje kako treba da izgleda ugovor, pa se često traže primeri preko interneta. To je posebno slučaj kada su obe ugovorne strane fizička lica. Za sačinjavanje bitnih elemenata, pre svega potrebni su podaci obe strane. I jedno i drugo moraju uz sebe imati lične karte i saobraćajne dozvole, radi specifikacije uloga u prodajnoj proceduri i i identifikacije. U sadržaj spadaju i podaci o vozilu, registracija, način uplate novca itd. Neretko se navodi da je kupac taj koji snosi sve dodatne troškove, a dodaje se i klauzula kojom se navodi da se vozilo prodaje u viđenom stanju.
Umesto prodavca, sastavljanju ugovora može prisustvovati i ovlašćeno lice, sa sopstvenim ličnim dokumentima i pečatiranim ovlašćenjem od strane notara. Nakon sastavljanja, neophodno je overiti kupoprodajni ugovor da bi bio validan. Prodavac i kupac to mogu uraditi nezavisno jedno od drugog, bez obzira na mesto i vreme overe. Na primer, jedan uradi overu kod notara u Beogradu, a drugi u Valjevu. Overa kupoprodajnog ugovora za motorna vozila, zajedno sa fotokopiranjem i plaćanjem dodathih taksi izađe od 1700 do 3000 dinara zavisno od broja primeraka ugovora. Nakon potpisivanja ugovora, i overe kod notara prodavac je u obavezi da vam preda saobraćajnu, polisu osiguranja i ključeve sa rezervnim.

procedura prodaje i kupovine polovnog automobila

Procedura prodaje i kupovine automobila

Ukoliko je automobil neregistrovan onda morate imati probne tablice ili morate angažovati profesionalnu šlep službu. Prilikom prevoza automobila do mesta boravka, kupac je u obavezi da od AMSS-a Srbije traži izdavanje probnih tablica. One traju jedan dan i koštaju oko 5000 dinara.
Nakon toga, neophodno je platiti porez na prenos apsolutnih prava, a zakonski rok je 15 dana. Ako se pritom menjaju tablice, jer je kupac iz drugog mesta, radi se odjava tablica. Prilikom plaćanja poreza u Poreskoj upravi na opštini vlasnika, potrebno je priložiti dva overena primerka ugovora o kupoprodaji. Prema zvaničnom katalogu AMSS, iznos za plaćanje je 2.5% od ukupne procenjene vrednosti automobila koji je predmet prodaje. Ako je prodavac pravno lice koje je obveznik PDV-a, obračunava se i PDV u iznosu od 20%. PDV se ne odnosi na vozila starija od 2005. godine. Posle uplate, dobija se potvrda i to u roku od 2-10 dana u zavisnosti od opštine poreske uprave.
Završni korak je promena vlasništva u nadležnoj Policijskoj upravi. Ako registracija neće uskoro isteći, radi promene vozačke dozvole, potrebno je poneti staru saobraćajnu dozvolu, kupoprodajni ugovor, potvrdu o plaćenom porezu na kupoprodajnom ugovoru iz Poreske uprave, ličnu kartu, staru polisu i uplatu administrativne takse. Stara saobraćajna dozvola se bušenjem poništava na licu mesta i taj podatak se evidentira u bazi.
Većinu stvari možete ubrzati uz pomoć agancije za registraciju vozila. Oni vam mogu značajno skratiti celu proceduru, ali i obaviti prvi tehnički pregled, koji je preporučljivo odraditi što pre.
Prodavac je dužan da prilikom predstavljanja vozila potencijalnom kupcu navede sve važne informacije, kao i postojanje mogućih mana i kvarova. U obavezi je da te podatke izloži prilikom sačinjavanja ugovora, kao i da navede svu dodatnu opremu i dokumentaciju koja ide uz kupljen automobil. Nakon isplate, obavezno mora proveriti ispravnost novca. To može učiniti u menjačnici zajedno sa kupcem ili uz pomoć neke od agencija za registraciju vozila.
Kupac treba da proveri da li se detalji poput broja motora i šasije poklapaju sa brojevima u dokumentaciji vozila. Proveru brojeva na šasiji i motoru možete takođe izvršiti na najbližem tehničkom pregledu. Pravni status je takođe bitan za proveru, pogotovo kod fizičkih lica. Dešavaju se slučajevi da ljudi kupe ukradeno vozilo, a da tu mogućnost uopšte nisu prethodno utvrđivali.Takođe može da se neslaže broj motora sa brojem u saobraćajnoj pa vam sve to dodatno komplikuje život. Ukoliko odlučite da sami uradite kupoprodaju vozila otvorite četvoro oči i proverite sve slovno-brojne oznake broja motora i šasije na kupoprodajnom ugoovru i vozilu. Mora voditi računa o vremenskom roku koji je zakonski postavljen za završavanje neophodnih dokumenata i plaćanje poreza i on je 15 dana od datuma overe kod javnog beležnika.
Sve radnje vezane za proceduru prodaje vozila mogu trajati duže nego što očekujete, ali ne treba nijednu preskočiti. To je najadekvatnija garancija za ugovorne strane da je proces urađen po zakonu i na ovaj način se izbegava da bilo ko bude prevaren ili oštećen. 

Kada naša agencija vrši profesionalnu uslugu otkup automobila ona vam omogućava najbržu realizaciju uz kompletnu dokumentaciju. Praktično na vama je samo da potpišete kupoprodajni ugovor i prebrojite vaš novac od otkupljenog automobila. Mi snosimo sve troškove oko uređenja dokumentacije i plaćanje poreza na prenos automobila. 

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.