EUR1 obrazac za uvoz automobila

eur1 obrazac

Eur1 obrazac gde kupiti?

Ovaj dokument je potreban prilikom uvoza automobila, a služi kao dokaz da je automobil proizveden u Evropskoj uniji.
Ukoliko ste auto u inostranstvu kupili od pravnog lica dokument će vam izdati prodavac ili izvozna špedicija, a overava EU carina. Za vrednost automobila, koja se računa isključivo po katalogu AMSS, a ne po fakturnoj vrednosti, koja je ispod 6.000€, umesto EUR1 obrasca prodavac ili pravno lice  može dati takozvanu Izjavu na fakturi.

Za Izjavu postoji šablon po kome se popunjava jer je carina drugačije napisanu neće prihvatiti i taj šablon je poznat.
Kao i drugi dokumenti tako i ova Izjava mora da ima mesto i datum, ime i prezime lica koje je dalo izjavu, kao i njegov potpis i pečat firme. Da ne bude zabune, taj potpis i pečat se odnose samo na izjavu, a na istoj fakturi je neophodno da se stavi još jedan potpis i pečat koji se odnosi na samu fakturu.
U situaciji kada je auto kupljen od fizičkog lica potrebno je da se izvadi potvrda proizvođača o preferencijalnom poreklu, bez koje EU carina neće overiti EUR1 obrazac. Dobijanje potvrde može da potraje jednu do dve nedelje.
Zbog toga se većina uvoznika radije opredeljuje da, kada kupuju od fizičkog lica, uvoz rade firmi za posredovanje u zemljama EU koje im obezbeđuju potrebnu dokumentaciju. Opet su špediteri ti koji su veza između uvoznika i posredničke firme.

Eur1 obrazac popunjavanje

Veoma bitna stavka je i popunjavanje ovog važnog dokumenta koje stvara i određenu vrstu zabune. Naime, oni koji se ami upuštaju u avanturu uvoza automobila obično misle kako ovaj dokument moraju sami da popune. Pogotovo dodatnu zabunu ume da unese informacija na pojedinim sajtovima o tome u koje rubrike treba šta da se upiše.
Ne treba ništa. Eur1 obrazac uzimate od dilera ili autokuće u zemlji Evropske Unije u kojoj kupujete automobil. Oni će vam tamo sve to rešiti jer su upoznati sa svim pravnim začkoljicama i varijantama koje prate ovakav posao.

Primer blanko Eur 1 obrazca iz Nemačke
Uvoz polovnih automobila iz zemalja EU bez Eur 1 obrasca vam može znatno povecati troškove prilikom carinjenja vaseg „novog“ polovnog automobila koji ste nameravali ili uvezi iz EU. Zbog velikog broja nasih pratioca, čitalaca naseg „bloga“ za otkup automobila ukratko smo vam objasnili zasto treba imati Eur 1 obrazac kao i orjentacionu proceduru njegovog dobijanja prilikom kupovine polovnog automobila. Podatke smo prikupili od naših Špeditera i ljudi koji se profesionalno bave uvozom polovnih automobila. Nadam se da smo vam bar malo razjasnili tematiku i potrebu ovog dokumenta prilikom uvoza vozila.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.