Seat Leon 2005-2012

seat leon iskustva auto

Ovaj hečbek dobio je ime po gradu Leonu, koji se nalazi u njegovoj matičnoj zemlji – Španiji. Inicijalna verzija je stvorena 1999. godine, zajedno sa modelom SEAT Toledo. Vremenom, uspeo je da se probije kroz jaku konkurenciju i postao je naročito popularan kod mlađih vozača više klase.

 • SEAT LEON (OD 2005.-2013.) druga generacija
 • PROIZVOĐAČ: SEAT
 • MODEL: Leon
 • KLASA: mali porodični automobil – C
 • SRODNI AUTOMOBILI: Volkswagen Golf, Škoda Octavia, Audi A3
 • VREME PROIZVODNJE: od 2005. – 2013.
 • MESTO PROIZVODNJE: Martorel (Španija)
 • OBLIK KAROSERIJE: Hečbek sa troje ili petoro vrata
 • POGON: Prednji ili na sva četiri točka
 • MOTOR: BENZIN – 1.2 L I4 16v TFSI, 1.4 L I4 16v, 1.4 L I4 16v TFSI, 1.6 L I4 8v, 1.8 L I4 16v TFSI,
 • 2.0 L I4 16v FSI, 2.0 L I4 16v TFSI DIZEL – 1.6l, 1.9l i 2.0l I4 TDI
 • MENJAČ: Manuelni sa 5 ili 6 brzina, automatski sa 6 ili 7 brzina, dual clutch sa 6 ili 7 brzina
 • DUŽINA: 4315 mm
 • ŠIRINA: 1768 mm
 • VISINA: 1445 mm
 • MASA: 1205 kg
 • MEĐUOSOVINSKO RASTOJANJE: 2578 mm

PREDNOSTI Seat Leon

Atraktivna i moderna spoljašnjost, veoma udoban, smanjena emisija štetnih gasova, bogata serijska oprema, kvalitetan enterijer

MANE Seat Leon

Teže upravljanje na lošem asfaltu ili u slučaju većeg opterećenja, pojačano trošenje diskova kočnica, bučni dizel motori, velika potrošnja ulja, škripanje i vibriranje kod starijih modela

U ovom trenutku postoje tri generacije SEAT Leona, a druga je najupečatljivija. SEAT Leon je zasnovan na mehaničkoj platformi Volkswagen Grupe A, baš kao i Škoda Octavia i Audi A3. Leon liči na jeftiniju i više sportsku verziju Volkswagen Golfa. Prve tri dostupne boje karoserije su bile crvena, žuta i crna, da bi se izrazilo špansko-nemačko poreklo ovog vozila.
Kod Seat Leona druge generacije u ponudi su četiri paketa opreme: Reference, Stylance ,Sport i Sport Up. Serijska oprema sadrži klima uređaj, ABS, retrovizori koji se mogu elektronski podešavati, podesiva sedišta, daljinski upravljač za centralno zaključavanje… Što se tiče izgleda generalno, brisači i vetrobransko staklo su vertikalno smešteni, a spoljašnje, skrivene ručke na vratima su rađene po uzoru na Alfa Romeo modele. Linija krova ima izražen luk nadole, a sa zadnje strane se nalaze velika vrata prtljažnika. Unutrašnjost je prostrana i udobna. Za izradu kontrolne table, proizvođačima je kao inspiracija poslužio Audi A3 prve generacije.

seat leon iskustva
Pogon je prednji, a za neka tržišta je izašla varijanta sa pogonom na sva četiri točka pod nazivom SEAT Leon Cupra 4. Izbor motora na benzin i dizel je zaista velik, a za svaki jačine iznad 96 kW rađen je manuelni menjač sa 6 brzina. Svi motori imaju četiri cilindra i turbopunjač. Posebno se ističe dvolitarski benzinski motor TFSI, koji omogućava Leonu da dostigne brzinu i do 220 km/h. Dizel motori su veoma bučni, posebno pri većoj brzini kretanja. Takođe, uočena je veća potrošnja ulja, ali je smanjena emisija štetnih gasova.
Na žalost, ovaj automobil nije napravljen za vožnju po lošim putevima, tako da je kretanje bez problema moguće samo na dobrom asfaltu. U vožnji se zvuci škripanja i vibracije osete samo kod starijih modela.
Sa svim vrlinama i manama, Seat Leon beleži prodaju u visokim ciframa. Sa solidnom cenom, divnim dizajnom i prostranim enterijerom, jedan je od najboljih porodičnih hečbekova.
Da li ovo vozilo zadovoljava Vaše kriterijume? Naš partner za otkup automobila je tu da Vam pomogne da za najveću moguću cenu prodate svoj stari automobil i postanete vlasnik baš ovakvog Seat Leona.

Potrošnja goriva Seat Leon

Ukoliko vas interesuje potrošnja goriva Saet Leon-a druge generacije pouzdano znamo da je dizel agregat najštedljiviji i najpopularniji. Prosečna potrošnja dizel motora sa 1.9tdi oznakom je 6 litara do 6,5 litara gradske vožnje. Dok je na otvorenom putu stvar drugačija gde potrošnja ne prelazi 5 do 5,5 litara.  Ovaj štedljivi dizel agregat je dosta pouzdan i jeftin za održavanje mada opet sve zavisi od njegove prave kilometraže. Za benzince je ista priča dosta veća gradska potrošnja dok na otvorenom putu ona se izjednačava sa dizel agregatima.  Ukoliko vam je mali Seat Leon i planirate kupovinu većeg modela predlažemo vam da pogledate iskustva Seat Altea XL koji je ujedno pravi porodični automobil.

Be the first to comment on "Seat Leon 2005-2012"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*