Probne tablice

probne tablice

Probne tablice se koriste ukoliko ste kupili novo ili polovno vozilo koje nije registrovano. Da bi ste bez problema sa zakonom stigli do kuće, važno je da zatražite izradu probnih tablica. Nadležni organi za izdavanje problin tablica su uglavnom tehnicki pregledi i auto kuce za prodaju novih i polovnih automobila. Uglavnom se koriste prilikom preuzimanja neregistrovanih motornih vozila do mesta gde će biti registrovana.

Takođe, primenjuju se i za prevoz od mesta gde su uništene stare registarske tablice, do mesta gde će biti izdate nove. Probne tablice su važne i u slučaju kretanja od firme gde su proizvedena do skladišta prodajnog mesta. Rok upotrebe izdate probne tablice je od 24 časa do 15 dana.

probne tablice vozila

Kako dobiti probne tablice?

Podnošenje zahteva za izdavanje probnih tablica se vrši u nadležnom organu Ministarstva unutrašnjih poslova, koje se nalazi u mestu iz kojeg vozilo treba da se odveze. Takođe, probne tablice možete zatražiti i u AMSS-u, AMK-u i tehnički pregledi. Takođe firme koje se bave prodajom vozila nude i usluge izdavanja ovakvih tablica, pa ako se kod njih kupili vozilo, možete tu odmah dobiti i probne tablice. Tako ćete izbeći gužve i zadržavanja.
Neophodno je prikupiti dokumentaciju, koja će biti predata uz popunjen zahtev za izdavanje tablica u svrhu privremenog korišćenja. Potrebno je da priložite dokaze o tehničkoj ispravnosti vozila (izvršiti tehnički pregled automobila) , obaveznom osiguranju, vlasništvu vozila, istovetnosti i uplati svih pratećih troškova. Dokaz o tehničkoj ispravnosti je neophodan i ako vozilo tek treba da prođe tehnički pregled da bih dobli prave tablice. U dokaz o istovetnosti spada lična karta za fizička lica i vozačka dozvola, a za pravna dokaz o upisu u registar APR-a.
Konačna cena probnih tablica dobija se zbirom nekoliko stavki. Tu su taksa za MUP, taksa za NBS i republička administrativna taksa kao i polisa obaveznog auto osiguranja (obračunava se po snagi motora KW na vozilu). Potrebno je priložiti uplatnice, odnosno potvrdu banke da je novac uplaćen.
Uz probnu tablicu, dobijate i potvrdu o korišćenju iste. Na njoj piše ime i prezime vozača koji će upravljati vozilom, relaciju koju će vozilo preći sa probnim tablicama, svrhu korišćenja vozila, kao i osnovne podatke o njemu (marka, tip, broj motora, broj šasije…).

Kako postaviti probne tablice

Tablicu postavljate sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla, u donjem desnom uglu. Ako dobijete dva primerka, drugi se stavlja sa unutrašnje strane zadnjeg stakla, u donji levi ugao. Ukoliko nepostavite ovako probne tablice saobraćajni policajac vas može kazniti.

Kolike su kazne za nepravilno postavljanje probnih tablica?

Vožnja motornog vozila bez registracionih ili probnih tablica, saobraćajne dozvole ili registracione nalepnice kažnjava se sa 2 kaznena poena, kao i novčanom kaznom od 15.000 – 30.000 dinara ili zatvorom od 30 dana. Izazovete li i saobraćajnu nezgodu, dobijate još 1 kazneni poen. Ako se desi da niste dobro pozicionirali probnu tablicu, dobijate 2 kaznena poena i novčanu kaznu od 6.000 – 20.000 dinara.

Ukoliko želite brzo da prodate vaš polovan automobil ne trebaju vam probne tablice. Naša agencija za otkup automobila vam omogućava da u jednom danu bez dodatnih troškova za probne talice. Uz našu uslugu „otkup automobila“ i šlep službu besplatno prevezete vaš automobil i dobijete novac za njega. Svi troškovi oko transporta i prenosa vozila, ugovora padaju nama na teret. Brzo lako i jednostavno prodajte vaš automobil pozivom na 0646129631.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.