Kazeni poeni za mobilni telefon 2018

kazneni poeni za mobilni telefon

Kazna za mobilni u vožnji

Kazna za mobilni u vožnji je znatno poštrena i poskupela je 100%. Mnogi vozači koriste telefone u automobilu i ne slute koliko sekund ne pažnje može napraviti štete. Statistika kaže da je 20% saobraćajnih nezgoda izazvano zbog korišćenja mobilnog telefona. Ova stvarčica, bez koje se moderno doba ne može zamisliti, korisna je, ali i prilično opasna. Pogotovo u vožnji.
kazne za telefoniranje tokom voznje automobila
Član 28 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kaže sledeće:
’’Vozač ne sme da koristi telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju ukoliko nema, odnosno ne koristi, opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje.
Vozač ne sme da koristi audio, odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, niti da preduzima druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom.’’

Cena kazne za mobilni u vožnji

Cena kazne za pričanje mobilnim telefonom tokom vožnje automobila iznosi 10.000,00 dinara, ukoliko platite kaznu u roku 8 dana imate popust od 50%. Ova kazna ide bez dodele kaznenih poena. Po novom pravilniku ZOBS-a ne smete koristiti mobilni telefon na semaforu čak ni za pisanje poruka. Ukoliko vas primeti sobraćajna policija može vam napisati novčanu kaznu u iznosu od 10.000,00 dinara. Vozači sa probnom vozačkom dozvolom ne smeju koristiti mobilne uređaje ni uz pomoć hands free tehnologije. Kazne su veće, ako je za to vreme bio ugrožen drugi učesnik u saobraćaju. Iznos se uvećava na 8.000 – 24.000 dinara ili zatvorska kazna od 5 do 10 dana i 4 kaznena poena. Ako je izazvana saobraćajna nezgoda, kazna je od 12.000 – 30.000 dinara ili 10 do 15 dana zatvora, plus 5 kaznenih poena.
Ne dozvolite da vam padne koncentracija u vožnji zbog mobilnog uređaja. Ako niste sigurni u sebe, najbolje ga isključite dok ste u automobilu ili ga podesite na nečujni režim rada. Učinićete dobro i sebi i drugima.

Najbolje je da vam telefon neodvlači pažnju ne zbog visine novčane kazne već zbog bezbednost vas i vaših saputnika u automobilu. Ovako su svi učesnici u saobraćaju bezbedniji i manje su mogćnosti da se desi sobraćajna nezgoda. Srećan put vam želi agencija za otkup automobila

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.