Vožnja auta po kiši

voznja-po-kisi

Vožnja automobila po kiši i mokrim kolovozima svuda u svetu sa kakvim god gumama na kolima teža je nego kada nema kiše, ali je zato u Srbiji većim gradovima prava noćna mora. Ko je ikada bio u Beogradu autom kada je padala kiša zna o čemu govorimo. Čim počne kiša kao da neko pritisne dugme i svi zaborave da voze, vožnja auta po kiši praktično se čini nemoguća. Kolone su nepregledne, sudari na svakom ćošku, nervoza i pominjanje rodbine drugih vozača u ne baš prijatnom kontekstu postaju surova realnost.

Da biste izbegli to da baš vi budete razlog za sve gorepomenuto pročitajte nekoliko jednostavnih uputstava koje vam predstavljamo u daljem tekstu. Ne samo što će vam biti prijatnija vožnja već ćete biti prilično bezbedni u uslovima slabe vidljivosti kakvu izaziva kišno vreme.
U pojedinim delovima godine kiša postaje čest pratilac vožnje, a obilne padavine mogu da dovedu i do prekida saobraćaja jer je pored velike količine vode na kolovozu i vidljivost maksimalno smanjena. Tako se u takvim uslovima brzina mora prilagoditi i smanjiti od 30 do 50%. Dubina ,,šare,, na gumama takodje je bitan faktor za bezbednu vožnju u takvim uslovima. Zato treba izbegavati vožnju sa izlizanim gumama.
Ne bi trebalo dozvoliti da se vodena para kondenzuje u unutrašnjosti vozila, pa treba koristiti ventilaciju i grejanje, a u vožnji auta po kiši treba obavezno koristiti srednja svetla. Vožnu automobila treba prilagoditi uslovima saobraćaja pogotovo u prvim trenucima početka kiše jer je tada najklizaviji kolovoz.  Ponekad je dobro vozilo parkirati i sačekati da kiša ili nevreme posustanu i uslovi za vožnju postanu bezbedniji. Posebnu pažnju treba obratiti na pojavu koja je poznata pod nazivom akvaplaning, kada se izmedju kolovoza i pneumatika stvara odredjeni sloj vode tako da pneumatici praktično nemaju dodir sa kolovozom, kada može doći do zanošenja i gubitka kontrole nad vozilom.

Klizav kolovoz, inače, pa i u uslovima kiše, zahteva prvenstveno prilagodjavanje brzine, naročito na putevima gde se traktori i seoska vozila uključuju sa sporednih puteva i često nanose odredjenu količinu zemlje i blata, što takodje može biti opasno u slučaju nepažljive vožnje.
Izbegavajte da pritiskate kočnicu. Ako je ikako moguće, smanjite brzinu tako što ćete skinuti nogu sa gasa. Vozite sa upaljenim svetlima čak i kad pada vrlo slaba kiša. Na taj način bolje ćete videti put, a drugi vozači će vas lakše primetiti. Ako vaš automobil ima svetla za dnevnu vožnju upalite ih da bi vozači iza vas mogli bolje da vas vide.
Držite volan opušteno i sa obe ruke, a sake neka vam budu u položaju 10 minuta do 2h da biste mogli najlakše da upravljate vozilo. Prejako stezanje volana izaziva grševe i umor, a to naravno ne valja. Utišajte muziku u kolima ili ako ste sa nekim nemojte se previse opuštati jer  je i mala nepažnja dovoljna da stvari izmaknu kontroli.
Naravno uz sve pomenuto poštujte sve saobraćajne propise. Prilagodite brzinu, obraćajte pažnju na saobraćajne znake i ne žurite. Uvek gledajte da vam auto bude spreman za put tako što su gume dovoljno napumpane, kočnice i svetla ispravni. Neke stvari koje smo vam preporučili u ovom tekstu mogu da izgledaju kao sitnica koje se i ne morate pridržavati, ali ne zaboravite da vam upravo jedna od njih može spasiti život.

Vožnja automobila po kiši-poplave

Prilikom vožnje automobila po kiši-poplave u zadnje vreme dešavaju se narodski rečeno tzv. provale oblaka kada padne puno kiše u litrima po 1kv2 i kada ulične šahte nemogu da prime velike količine vode ili se zapuše i onda se dešavaju poplave. Ovo obično možemo doživeti u uvalama ili u najnižim delovima grada u kom živimo. U takvim slučajevima treba paziti gde se zaustavljate i kuda planirate da prođete ukoliko su jaki pljuskovi i treba izbegavati najiže delove grada.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.