Tehnicki pregled 2019 noviteti

tehnicki pregled noviteti 2019

Novi pravilnik o tehničkom pregledu stupio je na snagu prošle godine i važi od 5. jula 2018-te godine. Baziran je na evropskim pravilima, a promene koje su nastupile će biti znatno rigoroznije u odnosu na prethodni pravilnik iz 1984. godine.

Pošto je prošlo više od 6 meseci od prilagođavanja na novi tehnički pregled, a brojni inspektori saobraćajne policije i dalje obilaze linije tehničkog pregleda da bi i vozačima i kontrolorima otklonili sve nepravilnosti i nejasnoće. Jasno je da neispravna vozila neće moći tako lako da produže registraciju! Pa se uveliko sprovode mere za uklanjanje nebezbednih automobila, motocikala, traktora i kamiona sa puteva. Smatra se da preko 70% vozila koja su aktivno uključena u saobraćaj nikada nisu bila na tehničkom pregledu, a kao takva predstavljaju veliku opasnost u saobraćaju. Gledanja u prste od sada više nema, jer će kontroli voditi rečuna o svakom detalju. Ono što je vozačima najviše upalo u oči su nove cene tehničkog pregleda. One su dosta porasle, pa sad će vlasnici putničkih vozila morati da za tehnički pregled izdvoje od 3000-4000 dinara. Za teretna vozila preko 3,5t cena će biti 5000 dinara, a korekcija cene zavisi od kategorije. Sam pregled će biti složeniji nego što je ranije bio. Akcenat je na karoseriji, trapu, farovima, kočnicama, ali i kubikaži, broju motora i broju šasije. Vaše vozilo mora posedovati svu obaveznu opremu, a proveravaće se i postojanje katalizatora. Za sada još uvek prolaze vozila bez katalizatora i dpf filtera. Prema pravilniku postoji zakazivanje tehničkog pregleda. Za putnička motorna vozila postavljeno je vremensko ograničenje tehničkog pregleda u trajanju od 30 minuta. Ovaj limit će smanjiti broj pregledanih vozila na dan. Kod motocikla i tricikla tehnički će trajati 15 minuta, a kod vozila preko 3,5t od 35-45 minuta, u zavisnosti od tipova kočnica.

Ko sve ne može da prođe tehnički pregled

Za sada akcenat je na automobilima sa dubinskom korozijom, bez lajsni, ogledala retrovizora, polomljenih branika, vidno ulubljenih delova karoserije i oštećenje staklenih površina stakala. Sve to ne treba da vas brine jer u svakom trenutku imate firmu koja može izvršiti otkup vašeg automobila, motornog vozila bilo gde u Srbiji. I tako se odmah rešavate vašeg nebezbednog motornig vozila i dobijate najveću tržišnu otkupnu cenu za njega. 

Automobili sa dubinskom korozijom

Korozija, odnosno rđa, javlja se kod svih starijih vozila. Njen uzrok je obično uticaj vremenskih prilika, poput snega, kiše i jakog sunca. Može se naći na limariji, a posebno na podu i pragovima vozila. Novi automobili generalno nemaju problem sa rđom, zbog otporne, pocinkovane limarije. Par centimetara korozije su zanemarljivi i neće negativno uticati na ishod tehničkog pregleda. Ako je rđa zahvatila veliku površinu i dubinu, obavezan je odlazak kod auto-limara, jer u suprotnom nećete proći tehnički pregled.

Ksenonski farovi (osim ako nisu fabrički)

Kvalitetno osvetljenje je glavni razlog zbog kojeg se vozači odlučuju na ugradnju ksenonskih farova. Ovaj potez se po zakonu smatra prepravkom vozila. Privredno društvo koje obavlja tehnički pregled neće dopustiti da se registruje vozilo čiji vlasnik ne poseduje važeće uverenje, odnosno atest o prepravci vozila sa naknadno ugrađenim ksenonskim farovima. Ukoliko nemate ovaj dokument, kontrolor koji obavlja tehnički pregled će Vas uputiti na dalje ispitivanje.
Prljavo vozilo neće biti pregledano, a i zbog neispravnih brisača i nefunkcionalanog uređaja za zaustavljanje garantovano nećete proći tehnički. Među pojavama koje se neće tolerisati jesu pukotine na vetrobranskom staklu sa tendencijom širenja (veća od 10cm) i ispucali pneumatici. Ako su svetlosni uređaji u kvaru, ne možete dobiti potvrdu o ispravnosti vozila dok ih ne popravite. Manje pukotine i blago ulubljena vrata ne treba da Vas brinu, jer su ove pojave zanemarljive i ne smatraju se opasnim za vožnju.
Među ostalim izmenama, ističe se i jedna koja se odnosi na privredna društva koja obavljaju tehničke preglede. Njihova obaveza je da slikaju vozila na samoj liniji tehničkih pregleda i to iz više uglova. Po pravilu, pravi se pet fotografija. Kontrolori slikaju prednju i zadnju stranu vozila, levu i desnu stranu i brzinomer. Registarske oznake moraju biti čitljive. Na jednoj od fotografija se mroa videti i kontrolor koji je pregledao vozilo. Foto-dokumentacija će kasnije biti zamenjena video zapisima. Vođenje evidencije će biti mnogo detaljnije, a sve u cilju brige o bezbednosti u saobraćaju i isključivanja nebezbednih vozila sa puteva naše zemlje.
Najdrastičnije novine su svakako kazne. Ako registrujete vozilo, apritom preskočite tehnički pregled, preti Vam zatvorska kazna od tri meseca do pet godina.
Nakon svakog uspešnog tehničkog pregleda na kome je utvrđeno da je vozilo ispravno, vlasnik će dobiti registracioni list, odnosno potvrdu o tehničkoj ispravnosti. U suprotnom, ako se dokaže da postoje određeni problemi sa vozilom, dobija se izveštaj u kome će biti navedene sve nepravilnosti. Vozač ima rok od tri dana da ih ukloni, a od privrednog društva koje je obavilo pregled zavisi da li će ga naplatiti dva puta ili ne. Naravno, ukoliko vozač nije zadovoljan rezultatima, može otići na neko drugo mesto gde će ponoviti pregled.
Smatrase da će se vidljive promene u ovom važnom procesu javiti tek nakon tri godine primene pravilnika.Do tada, nadamo se da će se povećati svest vozača o bezbednosti u saobraćaju. Nemojte više računati na prolazak ’’preko veze’’, već popravite sve kvarove pre odlaska na tehnički pregled. Da bi izbegli sate i sate čekanja, zakažite termin za obavljanje tehničke ispravnosti vozila. Najbolje vreme bi bilo otprilike mesec dana pre isteka registracione nalepnice. Sada skoro sva pravna lica koja obavlajju tehničke preglede mogu i da izdaju probne tablice i produže registraciju, izdaju registracionu nalepnicu.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.