ESP kako vas čini bezbednim na putu

sta je esp na automobilu

Ako posedujete automobil, morate biti svesni važnosti opreme koju sadrži i performanse da bi poboljšali doživljaj tokom vožnje i produžili svom ljubimcu vek trajanja. Savršena stavka koju ne treba ignorisati jeste program poznat pod skraćenicom ESP i punim nazivom Electronic Stability Program (Elektronski program stabilnosti). Šta je ESP kako nas čini bezbednim na putu, kako radi, čemu služi…

Ova komponenta igra veliku ulogu kada je u pitanju Vaša bezbednost tokom vožnje. Zato danas svaki automobil u sklopu osnovne opreme sadrži ESP. Postoje i drugi bezbednosni sistemi, ali na ovaj treba posebno obratiti pažnju.
Neophodno je da naučite koja je svrha programa kao što je ESP, kako on funkcioniše i zašto je toliko važan. S obzirom da se ESP nalazi u svim modernim četvorotočkašima, morate se, kao vozač, upoznati sa njim malo detaljnije. U ovom tekstu, pružićemo Vam sve neophodne informacije i rešiti sve nedoumice vezane za elektronski program stabilnosti.

Čemu služi ESP?

ESP nije deo vozila, već složen sistem koji vožnju dovodi do najvišeg nivoa bezbednosti. Između ostalog, sadrži kočnice bez blokade i kontrolu trakcije, odnosno proklizavanja. Na kontrolnoj tabli možete uočiti žuto svetlo, sa slikom automobila i dve krive linije ispod njega, koje zasija svaki put kada se sistem aktivira. Elektronski program stabilnosti gradi pritisak na kočinice, povećava agilnost i komfor tokom vožnje i olakšava kontrolu nad vozilom. Svaki proizvođač automobila danas ugrađuje ESP u svoje modele i smatra ga standardnim dodatkom. Evropska unija je od 2014. propisala obavezno prisustvo ovog programa u svakom proizvedenom automobilu. U većini vozila postoji mogućnost isključivanja elektronskog programa stabilnosti pritiskanjem jednog dugmeta, ali Vam savetujemo da to ne činite jer je njegovo prisustvo zaista dragoceno i sačuvaće Vaš život u slučaju saobraćajne nezgode. Činjenica da će u 25% slučajeva sprečiti fatalni sudar učiniće da potpuno zaboravite na mogućnost isključivanja.

Kako radi ESP?

Dok vozite automobil, svaku Vašu komandu prati senzor, poput okretanja volana ili pritiskanja kvačila. Svaki dobijen signal o Vašem ponašanju tokom vožnje putuje do centralnog računara. Taj računar odmah kalkuliše sve date komande i prati kako vozilo reaguje na njih. On odlučuje koji Vaš potez je bolji, a koji lošiji i na taj način vodi računa o tome da budete bezbedni. ESP takođe diktira kako će se ponašati kontrola trakcije. Sprečiće se proklizavanje na bilo kakvoj podlozi i u svim vremenskim uslovima. Bez obzira da li vozite po suvom, neravnom ili klizavom asfalut, Vaš automobil će se bezbedno zaustaviti i sprečiće se sletanje sa kolovoza uz nekontrolisano okretanje točkova.

Prednost ESP

Mnoga istraživanja svetske auto industrije poznatih proizvođača motornih vozila kao što su BMW, Mercedes Benz, Audi, Porsche, Fiat, Volkswagen, Renault, Citroen itd.. su pokazala da posedovanje ESP sistema u automobilu smanjuje sledeće rizike:

  • Sudara dva vozila za 30%
  • Sudara automobila sa pogonom na sva četiri točka za čak 56%
  • Pojedinačni sudar u kome je vozač lakše ozleđen za 29%
  • Lančani sudar više od 3 vozila za 15%

Šta je sa automobila koji neposeduju ESP sistem?

Mnogi automobili starijih datuma proizvodnje ne poseduju ESP sistem kontrole stabilnosti motornog vozila. Jer ESP je serijski počeo da se ugrađuje pre 20 godina dok se pre tih godina smatrao kao dodatna oprema. Takvi automobili uglavnom završavaju u agenciji za otkup automobila u Beogradu koja otkupljuje te marke i modele automobila sa i bez ESP sistema. Ukoliko vas interesuje sledeći sitem za bezbednu vožnju sa naslovom kako radi ASR i TSC i čemu služi posetite i ovu temu.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.