Kako očistiti automobil od virusa

Stavljanje oznake na retrovizor automobila o virusnoj infekciji zaraze celog vozila.

Higijena automobila je od velike važnosti za zdravlje vozača, ali i putnika. Čist auto je estetski lep i takođe bezbedan od uzročnika infekcija. Brojne bakterije i virusi mogu boraviti u vozilu, pogotovo ako se ono često koristi. Zamislite koliko štetnih mikroorganizama boravi na volanu, menjaču, kontrolnoj tabli, bravama i sedištima.

S obzirom na aktuelnu situaciju u svetu i velikog rizika od zaraze korona virusom, vreme je da se više posvetite svom četvorotočkašu ukoliko to niste činili ranije. Zaštitićete sebe, ali i drage ljude koji se voze zajedno sa vama.

Da li Korona virus može da se zadrži u vašem automobilu?

Odgovor na ovo pitanje je potvrdan. Život virusa u različitim uslovima i na raznovrsnim podlogama još uvek u potpunosti nije istražena, ali činjenica je da, kao svaki organizam nevidljiv golim okom, pokušava da se zadrži na nekom mestu gde bi mogao da opstane. Ni automobili nisu pošteđeni, a opasnost od infekcije je velika ako se inače auto slabo održava i istovremeno često vozi. Dodirom volana, kontrola na muzičkom plejeru ili naslona sedišta rizikujete da se zarazite. Ako nakon toga dotaknete nos, usta ili oči, virus će pokušati da prodre u telo do pluća i izazove simptome karakteristične za grip i prehladu. Dezinfikujte vozilo odabirom sredstava koja su efektna, a ne štete materijalima od kojih je auto proizveden. Jedan od najboljih i najeftinijih sredstava za dezinfekciju je alkohol 70%.  Ukoliko vas interesuje Kako virus utiče na uvoz auto delova iz Kine možete pročitati ovde

Provetrite vozilo

Korona virus se zadržava u vazduhu kratko vreme. Bez obzira na to što je fizički težak i pada na dole, potrebno je često provetravati automobil tako što ćete otvarati sva vrata ili makar spustiti stakla na njima. Ovako će u automobilu uvek biti svežeg vazduha i rešićete se korone, ali i drugih bakterija i virusa prisutnih unutar četvorotočkaša.

Detaljno usisavanje

Izbacite svo smeće napolje krupno i sitno. Opasnost od infekcije će biti smanjena ako često usisavate unutrašnjost automobila. Pažljivo usisivačem pokupite sve vidljive čestice prljavštine, dlačice, mrvice od hrane i druge nečistoće. Na ovaj način očistite sedišta, patosnice, pod vozila i gepek. Ako možete skinuti sedišta da bi detaljnije usisali sa donje strane, učinite to, jer se ovi skriveni i teže dostupni delovi uglavnom zanemaruju. To je nedopustivo, pogotovo dok traje pandemija.

Stari dobri sapun i tečnost za sudove

Ako se virus nalazi na rukama, pranje toplom vodom i sapunom će ga eliminisati. Isto važi za automobile. hemikalije iz sapuna uništavaju spoljašnjost mikroorganizma i tako ga ubijaju. Čistom vodom prvo skinite prašinu, a zatim svuda pređite bogatom penom. Isperite sve i pokupite višak tečnosti. Na kraju oprane površine obrišite pamučnom suvom krpom da bi uklonili mrlje od kapljica vode. Bilo bi poželjno da imate usisivac koji može da usisava vodu. Sa njim je lakši posao da sve mokre i vlažne površine pređete i tako isključujete svaku mogućnost pojave fleka nakon sušenje mebla na auto sedištima. 

Vlažne maramice su takođe korisne

Ukoliko ste u žurbi, preventivno možete obrisati površine koje se često dodiruju pomoću antibakterijskih-alkoholnih vlažnih maramica. Birajte maramice koje u sebi sadrže minimalan procenat alkohola da bi sa sigurnošću uklonili bilo kakvu potencijalnu opasnost po druge i sebe. Ovakvi proizvodi, inače namenjeni za negu tela, u svom sastavu imaju i supstance koje hidriraju kožu i zbog toga će poboljšati izgled i produžiti životni vek elementima od kože. Da bi kožne površine bile sjajne i mirisne posle dezinfekcije namažite ih mlekom za telo.

Ciscenje koznih auto sedista

Izvadite i operite auto sedište za dete

Nemojte prati dečije auto sedište unutar vozila. Izvadite ga napolje, skinite navlaku sedišta i zajedno sa drugim dečijim stvarima temeljno operite i ostavite da se osuši na suncu. Ovako ćete biti sigurni da će tokom vožnje Vaši najmlađi biti sigurni i bez kontakta sa korona virusom i drugim infektivnim mikroorganizmima.

Ne zaboravite ključ automobila

I na ključu se zadržavaju virusi. Koristite alkohol 70% pa njime obrišite i ključ i privezak ako se nalazi na njemu. Nakon toga prebrišite sve suvom pamučnom krpom.

Dodatni saveti čišćenja automobila

  • Koristite alkohol jačine 70%. On neoštećuje elemente enterijera automobila osim nekih vrsta displeja. Alkohol koriste u fabrikama automobila kao završno čišćenje tragova ruku i lepka.
  • Prvo krenite od delova automobila koji se najčešće dodiruju. Počnite od volana, menjača, multimedijalnog uređaja, papučica i kontrolne table, a zatim nastavite dalje. 
  • Ako niste sigurni kako će odabrano sredstvo reagovati na površini vozila, testirajte ga. Odaberite manju površinu koja je skrivena i na nju nanesite manju količinu pa sačekajte da vidite kako će se ponašati materijal i da li će doći do oštećenja. 
  • Ono što nanosite na bilo koji spoljašnji ili unutrašnji deo auta odmah isperite ili obrišite suvom krpom, u zavisnosti od proizvoda koji koristite. Ne dozvolite da površine dugo ostanu natopljene hemikalijama. 
  • Izbegavajte korišćenje jakih hemijskih sredstava kao što su izbeljivač i varikina. Mnogo blaži proizvodi će biti sasvim dovoljni za borbu protiv korona virusa.

Asepsol ne uništava virus COVID-19

Zvnično je potvrđeno je da asepsol na bazi alkohola nije efikasan da uništi virus tipa (COVID-19) poznatiji kao Korona. Tako da nemojte gubiti vreme i novac sa dezinfekcionim sredstvom ovog tipa. Alkohol 70% je odličan za uništavanje virusa.

Važni telefoni za virus COVID-19

Učinite najbolje za sebe i druge „Ostanite kući“ #ostanikuci #ostanikodkuce

Pazite na svoje zdravlje i zdravlje drugih.

Prijavite zarazu virusom Korona (COVID-19) na sledeće telefone:

  • Ministarstvo zdravlja. Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona (COVID-19) virusom. Tel: 064/89-45-235
  • Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Tel: 011/26-84-566 Tel: 060/018-02-44
  • Gradski zavod za javno zdravlje Beograd Ulica: Bulevar despota Stefana br. 54a, 11000 Beograd od 8h do 17h časova pozovite Tel: 011/20-78-672, 011/20-78-673, 011/20-78-677 od 17h do 22h časova pozovite Tel: 064/85-03-057

Naša firma za otkup automobila u Beogradu vam želi dobro zdravlje.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.