Šest najboljih džipova – suv automobila

Najbolji džipovi – suv vozila (terenski automobili)

Vozila su u poslednje vreme “omekšala“ pošto su džipovi i pikapovi kao prioritet stavili potrošnju goriva i udobnost u odnosu na sposobnosti vozila van puta. Za većinu kupaca, to je dobra stvar. Ali mnogo kupaca džipova i dalje uživa u ludiranju u blatu, i ovih 6 vozila su baš njima namenjena.

Jeep Wrangler Rubicon Hard Rock

Kada se kolekcija okorelih delova za vožnju van puta spojila u TJ verziju Jeepa  Wrangler 2003 godine, to je bilo kao da je lista delova iz snova svakog vlasnika četvorotočkaša ugrađena u Jeep-ovu najsposobniju platformu. I više od decenije posle toga, Wrangler Rubicon je i dalje zaštitni znak 4WD Džipova. Danas Rubicon paket, ima dodatni hardver kao što je prenos 4:1 za svako puzanje malom brzinom, i uticajni odvojeni sistem da oslobodi suspenziju kada je Jeep-u potrebna dodatna fleksibilnost susupenzije na najtežim deonicama. U 2015-oj godini tu je nova Hard Rock verzija Rubicona koja ima zatamnjena stakla, jake branike koji se mogu ukloniti, crvene kuke za šlepanje i zaštitne šine koje štite strane trupa vozila. Takođe u 2015-oj, svi Wrangleri imaju novu Torx kutiju alata koja uključuje sve alate koji su neopohodni da se otklone krov, vrata i branici.

Toyota 4Runner TRD Pro

Toyota shvata sposobnosti van puta veoma ozbiljno: Od Lend Kruzera pa sve do današnjih džipova, uvek je bilo pregršt Toyota auomobila koje se ističu na kaldrmi. Ove godine Toyota je dodala novi TRD Pro opcioni paket u 4Runneru, Tacomu i Tundru. Zbog svoje veličine i fleksibilnog linka kalema zadnje suspenzije, Toyota je možda najspretnija u odnosu na mnoge druge – i najbolja za vožnju po ulicama takođe. Toyotin Šinski paket već dolazi u kompletu sa zadnjim diferencijalom koji se zaključava i kompanijinim odličnim Kontrolama Puzanja – osnovna kontrola za vožnju van puta. Sa TRD Pro paketom, suspenzija je zamenjena sa višljim Eibach oprugama i daljinskim rezervoarima Bilsten udara. Nova suspenzija pruža dodatni inč točka koji se proteže na oba kraja. 4Runner  takođe ima bolji i jasniji pregled  zbog svojih većih 265/75R16 BF Goodrich Terenskih guma koje se nalaze okolo točkova koji izgledaju moćno. Sve ovo, za cenu od 36, 410 dolara čini 4Runner TRD Pro jednim jakim i privlačnim četvorotočkašem koji i nije tako skup.

Nissan Xterra Pro-4X

Nissanov sastav džipova koji već duže vreme stagnira će uskoro biti reorganizazovan, pošto se  kompanija sprema da lansira potpuno novi Titan 2016 u punoj veličini opremljen Cummins dizelom, sledeće godine. Ali ukoliko ne možete da sačekaten taj novi Nissan, kompanijin solidan Pro-4X paket je dostupan u Titanu, Frontieru, i Xterri. Xterra je Nissanovo najsposobnije vozilo još otkad je lansiran u SAD-u pre 14 godina. Ove godine Xterra Pro-4 ostaje jedan od nekoliko džipova koji se dobro snalaze u blatu. U osnovi Pro-4X-a je standardni zaključavajuči zadnji diferencijal. Lista opreme takođe uključuje kontrolu silaska s brda i pomoć prilikom uspinjanja na brdo tako da se ne biste otkotrljali unazad zbog nagiba. Pro-4X ima velike 265/75R16 terenske gume kao i Bilsten udare. I dok suspenzija nije ništa veća nego li kod obične Xterre, ovaj džip ima doterane proporcije – on je jedan od retkih vozila na listi koja se mogu probiti kroz tesne i stenovite predele bez straha da će biti oštećeni.

Toyota Land Cruiser

Nekoliko pločica sa imenima je u tako veliko meri sinonim za vožnju van puta kao što je to slučaj sa Land Cruiserom. I pošto je Toyotin glavni džip poboljšan što se tiče veličine, cene i ugodnosti, kompanija je bila veoma pažljiva u tome da opravda poverenje svojih kupaca.
Land Cruiser ima ogromno pakovanje od 5.7 –litra 381-hp V-8. Kako bi glatko prešla preko najgorih deonica, Toyota koristi plišanu prednju nezavisnu vožnju s preda i dugi kalem solidne osovinske prednje suspenzije koji je ugrađen za povećanu artikulaciju. Osnova tog sistema dolazi do Toyotine Kinetičko Dinamičke Suspenzije, koja automatski dozvoljava više kretanja suspenzije pri malim brzinama, u uslovima vožnje van puta, i pooštrava osećaj oslonca pri većim brzinama. To je brilijantno.
Kao i terenski 4Runner, Land Cruiser takođe dolazi u paketu sa Kontrolom Puženja. Postoji čak i sistem, koji, kada se aktivira, koči zadnji točak kako bi učvrstio okret vozila na uskim deonicama. To je pametno. Međutim, ova tehnologija, zajedno sa ostalim luksuzom Land Cruisera, dolazi zajedno sa velikom cenom. Njegova početna cena je nešto ispod 80,000 dolara.

Land Rover Range Rover

Samo jedan pogled na Range Roverov uglađen profil i njegovu unutrašnjost i želećete da svrstate ovaj džip u još jedno luksuzno vozilo. Ali Range Rover je oduvek bio zastava Land Rovera, i kao takav, mora da ima ozbiljne sposobnosti za vožnju van puta. Range Roverom podesiva i suspenzija za dugu vožnju (10.2 inča napred i 12.2 inča pozadi) i njegov  sistem četiri-točka Terenskog Odgovora koji kontroliše kompjuter radi na tome da izvede sjajne podvige na terenu. Za ozbiljniju vožnju van puta, Rover može da se podigne na svojim oprugama i tako obezbedi stopu vidika. Dok neki 4WD-i izostavljaju prelazak preko vode u svojem skupu talenata, inžinjeri Range Rovera su dizajnirali ovaj džip tako da može da pređe preko vode koja je i do tri stope duboka. Rover takođe ima agresivno 2.93:1 menjanje brzina kao i opcioni zaključavajući zadnji diferencijal, tako da verovatno može da pređe preko prepreka koje bi ostavile luksuzne džipove da zaglave za gumama koje se vrte u vazduhu. Kad smo već okretaja guma, optimizujte ih za punjenje 5.0 litra V-8 i dobićete sjajnih 510 hp zbog kojih Range Rover može da dostigne brzinu od 60 km na čas za tačno 5 sekunde. Ipak, uz sve ovo dolazi i velika cena, pošto se ova zver kreće po ceni od 84,000 dolara.

Mercedes-Benz G500

Mercedes-Benz ima legendarnu reputaciju među fanovima 4WD-a zbog dva vozila: Komercijalnog vozila Unimog 4X4s koje se prodaje svuda osim u SAD-u, i ovog vozila G-Wagena-a. G-Serija Mercedes-Benza je razvijena za međunarodne vojne sile 1970-ih; postoji danas, većinom nepromenjena iz tih izvora. Naravno, to je moderni Mercedes-Benz, i kao takav on dolazi u paketu sa luksuzom i tehnologijom. Ali ispod kože, drveta i radara za kontrolu vožnje, je stara konstrukcija i čvrste osovine na svakom kraju šasije. Ukoliko se  listi snažnih delova koji se nalaze ovde završi ovde, Benz bi i dalje imao poprilično jaku listu. Ali Mercedes-Benz je opremio svaki G-Wagen (čak i model AMG 536-hp) sa tri aktivna diferencijala koji se zaključavaju elektronski. To je zapanjujuće za luksuzno vozilo – samo Jeep Wrangler Rubicon i Ram Power Wagon imaju ovaj isto nivo sposobnosti. Cena ovog vozila je ipak, poprilično visoka. G500 ima cenu oko 115,000 dolara.
Sve informacije na BlogSpotu o automobilima-džipovima su informativnog karaktera.
Ukoliko imate polovan Džip ili SUV automobil i želite brzo da ga prodate za najrealniju otkupnu cenu možete nas kontaktirati i zakazati besplatnu procenu vašeg polovnog džipa. Otkup polovnih džipova i suv vozila je najbrži i najsigurniji način da odmah dobijete nova za njega. Sve procene su potpuno besplatne ukoliko vam naša otkupna cena odgovara isplatu možemo obaviti u istom danu.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.