Ovlašćenje za automobil

ovlascenje za kupovinu automobila

Šta je ovlašćenje za automobil, čemu služi? Ovaj formular je osmišljen da bih ljudima koji nemaju svoj automobil olakšao stvar prilikom hitnog i neodloživog poslovnog puta. Česta je legalna zloupotreba ovog forlmulara koji sve prekršaje i kazne ovlaćenog lica ustvari prenosi na teret pravog vlasnika motornog vozila. Kome davati ovlaćenje?

Ovlašćenje za motorna vozila

Da li vam je neophodan automobil na duže korišćenje, a trenutno nemate svoje vozilo? Često se dešavaju pozajmice automobila od drugog lica, i to obavezno uz pisani dokument ovlašćenja za upravljanje. Ovaj postupak ima niz pozitivnih i negativnih strana i zato vodite računa da se ni vlasnik i osoba koja pozajmljuje u međuvremenu ne ošteti i da dođe do neprijatnih situacija.
Pre pokretanja procesa, vlasnik mora dobro poznavati lice kojem ustupa auto, da bi izbegao sve moguće posledice. Mora znati dovoljno o tome kakav je vozač i kako se za volanom ponaša, da li imaju potrebnu dokumentaciju i slično. Ako je zaista ozbiljan za volanom i iskusan, manje su šanse da će napraviti štetu. On sa njegove strane mora pre svega shvatiti da vozilo nije njegovo i da ga vrati onakvog kakvog ga je dobio na korišćenje. Znači, poverenje i ozbiljnost pre svega.

ovlascenje za automobi

Primer popunjenog ovlašćenja za automobil ili motorno vozilo

Želite sa porodicom na more, a nemate čime da odete? Morate da odvezete bolesnog rođaka na terapiju u drugi grad, a nemate auto? U ovakvim slučajevima pozajmica vozila od nekoga je odlično rešenje. Neodložno putovanje na duže relacije može da bude skupo u drugim slučajevima, tako da pažljiva vožnja kolima vašeg bliskog prijatelja bi dosta bila od pomoći. Nije redak slučaj da se baš vaše vozilo pokvari ili je na popravci baš kada vam najviše treba? Sedanje za tuđi volan je dobra solucija. Uz pomoć nekog drugog vozača, moći ćete da se snađete i da odradite sve bitne poslove bez brige. Čak i vlasnik, ako je sprečen da vozi zbog bolesti ili obaveza, može nekom da ustupi sopstveni automobil na korišćenje.

Ovlašćenje mane i prednosti

Treba imati u vidu da ovlašćenje može doneti i čitav niz mana. Sve kazne za saobraćajne prekršaje i parkiranje koje drugo lice napravi, dobijate vi na vašoj adresi. Problem nastaje kad bez dokaza morate da se opravdate pred sudom da vi niste osoba koja je načinila prekršaj. Ako neko drugi u vašem autu izazove udes, prilikom registracije novog vozila platićete skuplje osiguranje. U slučaju jednog udesa, iznos se uvećava za 50%, a za dva 110%.
Ako se pored svega odlučite da nekom ustupite svoj automobil, pripremite zajedno dokument koji će biti validan dokaz da je vozilo pozamljeno, a ne ukradeno. Prilikom zaustavljanja policije, pismeno ovlašćenje za korišćenje tuđeg vozila će verovatno biti neophodno da se preda ovlašćenom licu na uvid. Policija to traži zbog povećanog broja krađa u zadnjih par decenija. Kod članova porodice to nije problem, jer se oni ograđuju dokazivanjem prezimena i mesta boravka, ali ostali moraju pripremiti overeno ovlašćenje.

U ovlašćenju za vožnju tuđeg automobila na teritoriji Srbije, dovoljna je pisana saglasnost od strane vlasnika vozila, overena kod notara. Ona mora da sadrži podatke o vozilu, razlog pozajmice i vremenski period na koji se daje ovlašćenje. Prilikom putovanja u inostranstvo, situacija je složenija i tu se traži poseban dokument ovlašćenja u AMSS-u. On važi najviše godinu dana i to samo za vozila registrovana u Srbiji. Cena ove dozvole je 1500 dinara.
Uvek postoji način da se opravdate, ako lice kojem ustupite auto napravi grešku. Overeno ovlašćenje i kupoprodajni ugovor su tu da vas opravdaju, ali ne zaboravite da je automobil velika investicija. Da li zaista vredi dati ga nekome tek tako da ga uništi i razlupa? Zato dobro razmislite kome ga dajete u ruke.

 

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.