Grupe auto sedista za decu

Auto sedista za bebe i decu

Jedna od najvažnijih stvari koju ćete obezbediti za svoje dete jeste auto-sedište za bebe i decu zato mu treba posvetiti posebnu pažnju prilikom kupovine. To je predmet koji će igrati veliku ulogu u bezbednosti deteta u toku vožnje. Samo držanje u naručju nije bezbedno i ne pruža zaštitu od povreda.
Po zakonu, sva deca od rođenja do treće godine obavezna su da imaju sopstveno auto-sedište. Nakon treće, pa do 12. godine života, ovaj izbor postaje opcionalan. Za njih je jedino bitno da budu vezani makar sigurnosnim pojasom i da sede na zadnjoj klupi automobila. Auto-sedište se postavlja na takođe zadnjoj klupi, a moguće je montiranje na prednje sedište samo ako automobil nema air bag za suvozača ili ga je moguće deaktivirati. Postavlja se obično suprotno od pravca vožnje i tako se prilikom sudara izbegavaju povrede vrata, kičme i ramena, kao i mnoge druge.
Postoji više veličina i modela auto-sedišta, a koje ćete izabrati zavisi od uzrasta ili težine vašeg deteta. 

Grupe auto sedista za bebe i decu

  • Auto sedišta GRUPE O su za bebe do 10 kg ili do 9 meseci. Imaju ravno dno i teže ih je naći na tržištu.
  • Auto sedište GRUPA 0+ je za bebe do 13 kg ili do 18 meseci. Napravljena su da imitiraju fetus položaj – veoma siguran u vožnji. GRUPA 1 pokriva decu težine od 9 – 18 kg ili od 9 meseci do 4 godine. Nemaju ručku i moguće ih je postaviti i u pravcu vožnje.
  • Auto sedišta GRUPE 2 su za decu od 15 – 25 kg ili za uzrast od 3 – 7 godina. Postavljaju se u smeru kretanja vozila, a dete se obično vezuje sigurnonim pojasom automobila.
  • Auto sedišta GRUPE 3 spadaju Booster sedišta, za decu od 6 – 12 godina. Imaju ulogu da malo podignu dete koje bez njega ne mogu pravilno da koriste sigurnosni pojas za odrasle.

Auto sediste za bebe

Raspitajte se pre kupovine. Najbolje bi bilo da posetite web sajtove proizvođača, pregledate testove na sajtovima auto magazina ili YouTube-u ili popričajte sa roditeljima koji imaju više iskustva.
Nemojte štedeti prilikom kupovine auto-sedišta. Ona sa većom cenom su kvalitetnije izrade i prošla su detaljna bezbednosna testiranja. Svako auto sedište treba da ispunjava i određene standarde, kao što su R129 i ECE R44/04. Obratite pažnju na etikete, na kojima se nalazi standard, tip sedišta, broj atesta, podaci o proizvođaču itd.
Kupovinu sedišta nemojte obavljati bez prisustva deteta. Testiranje u radnji će najbolje pokazati koje mu najviše odgovara. Obratite pažnju da li mu odgovara oblik, tkanina, vidljivost… Obratite pažnju da li navlaka može da se skine i opere. Ako kupujete polovno, ne sme biti starije od 10 godina i mora biti perfektno očuvano. Ako ste već doživeli saobraćajni udes, bolje kupite novo sedište.

Koje auto sediste kupiti?

Dobro pročitajte uputstvo za za vas automobil. Kao prvo morate otkriti koje auto sediste vam odgovara? To iskljucivo zavisi od marke i modela, godista automobila. Dečija, bebi auto sedista možemo podeliti po sistemu kacenja u samom vozilu. Postoje dva tipa auto sedista i to su: Auto sediste sa Isofix sistemom i auto sedista koja se pricvrscuju sa sigurnosnim pojasevima. Ukoliko ste naišli ste na sedište sa Isofix sistemom? Neka vam ono bude prioritet, jer omogućava kačenje direktno na karoseriju automobila i samim tim olakšava montiranje i demontiranje. Ovakva sedišta nije potrebno dodatno osigurati postojećim pojasevima u autu.
Ako vozite dete mlađe od 3 godine bez auto-sedišta, kazna je 5.000 dinara. Ako vozač ili suvozač drže dete u krilu, piše mu se novčana kazna od 15.000 – 30.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju od 30 dana. Vozač dobija i 6 kaznenih poena i zabranu upravljanja od 3 meseca.
Po novom zakonu, kazne će se popeti na mnogo veće sume novca i iznose od 100.000 – 120.000 dinara.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.