Automobili za početnike

fiat-punto-peugeot-206-opel-corsa

Iako ne postoji posebna kategorija pod imenom automobili za početnike sigurno je da određeni modeli vozila više odgovaraju osobama koje tek što su dobile vozačku dozvolu. Novopečeni vozači uvek imaju viziju o tome kakav bi auto trebalo da voze, ali im se preporučuju automobili koji su manjih dimenzija i sa nešto slabijim motorima, kao i oni koji su jeftiniji.
To je tako, pre svega, zato što moraju da se naviknu na vožnju. Često se dešava da u autoškolama uče na kolima koja nisu nekog kvaliteta u svakom smislu, a onda im roditelji kupe auto koji je i jači i brži pa izgube kontrolu nad vozilom i slete sa puta. Jedan od glavnih mogućih razloga za ovakve stvari je taj što dok uče da voze ne prelaze brzinu veću od 50 km/h, a kad sednu u svoj auto prosto žele da osete brzinu. Kvalitetnija vozila, sa boljim performansama, često umeju da prevare pa je za početak najbolje da imaju auto sa kojim će naučiti da prilagode brzinu uslovima puta.
Kada govorimo o konkretnim modelima koji bi kao automobili za početnike mogli da budu interesantni to su onda sigurno Fiat Punto i VW Polo, koji mogu biti i manji porodični automobili, Opel Corsa, Peugeot 206, Renault Clio i Toyota Yaris.

Opel Corsa nije loš auto i narod ga kod nas voli. Posebno verziju od 1000 kubika sa trocilindričnim motorom. Iako je ovaj motor lošijeg kvaliteta, tj. pravi vibracije kada je hladan, nije elastičan, ima mali obrtni momenat izuzetno je pogodan za gradske uslove, a i gotovo u svim servisima se može naći pristojna usluga u slučaju da se nešto pokvari.
Sledeći koji bi verovatno bio bolji izbor je Peugeot 206. Iako nije toliko kvalitetan kao nemački ili japanski modeli, on je lep na oko, udoban i što kažu veoma agilan. Agregat od 1,1 litara sa 60 KS je ok, međutim onaj od 75 KS je izuzetno kvalitetniji i pouzdaniji. Oba motora troše oko osam litara i nisu komplikovani za održavanje. Koliko god izgledalo kako je možda ovaj auto idealan drugi Francuz je bolji, a u pitanju je Renault Clio. On ima jako dobar motor 1,2 litra sa 16 ventila i 75 KS. Ako kupite Clio sa agregatom 1,4 16V od 98 KS, dobićete direktan prolaz u svet sportskih motora, jer ova mašina voli visoke obrtaje i pruža ubrzanje do 0 do 100 km/h za 10,5 sekundi. Dizel verzija Clia dolazi u obzir samo ako putujete malo duže, jer u tom slučaju štdite na gorivu. U proseku, obe verzije ne bi trebalo da troše više od 7 litara.

Fiat Punto, realno gledano, ne može baš da se meri sa pomenutim kolima, ali je na našoj listi na ovom mestu, jer je jeftin za održavanje, naši majstori ga dobro poznaju, i delova za ovaj model ima svuda, što je jako bitan faktor. Motor od 1,2 litra sa 60 KS je gotovo idealan za svakog neiskusnog vozača i na njemu može da vežba, ali i da uči određene finese. Naravno Punto ima i brže varijante kao žto je agregat sa 16V i 80KS. Postoji i dizelaš 1,9l JTD koji je odličan izbor i koji se pokazao kao veoma pouzdan. Svi ovi modeli troše oko 6 litara na sto kilometara dok su u gradu za nijansu žedniji.
U vrhu su Tojota Yaris i VW Polo. Naravno, Polo je definitivno najskuplji u celoj ovoj grupi, jer je teško naći dobrog polovnjaka za manje od 4500e, ali je zato Yaris najkvalitetniji. Održavanje Yarisa je prilično jeftino pošto su originalni delovi jeftiniji od onih za Corsu ili VW Polo. Auto je izuzetno upravljiv i malih je dimenzija sa velikom prostranošću u kabini. Japanci su uspeli najbolje da spakuju motor.

Početnici u vožnji

Sledeća važna stvar o kojoj mladi vozači moraju da vode računa su najavljeni propisi po kojima će mlađi od 21 godine smeti da voze samo automobile čiji odnos snage i mase ne prelazi 76KS po toni. To znači da treba da podelite težinu automobila sa snagom motora i dobijate cifru. U praksi to je ovako: Toyota Yaris 1,0 sa 68 KS iz 2004. godine – odnos 74,3 KS po toni – može;
Opel Corsa 1,0 sa 60 KS iz 2004. godine – odnos 61,2 KS po toni – može; VW Golf 1.9 TDI sa 100 KS iz 2004. godine – odnos 84 KS po toni – ne može; Toyota Avensis 2.0 D-4D sa 116 KS iz 2004. godine – odnos 81,1 KS po toni – ne može. Obaveza svih početnika je nalepnica za početnike u vožnji, istaknuta na prednjem i zadnjem vetrobranskom staklu.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.