Automobili sa automatskim menjačem

automobili-sa-automatskim-menjacem-blog

Automobili sa automatskim menjačem ili takozvani automatici kod nas nisu baš popularni. Delom je to zato što je naše tržište tradicionalno okrenuto ka manuelnim menjačima, a delom jer je u narodu već postalo uobičajeno mišljenje da takve stvari koriste samo „glupi Ameri“. Međutim, situacija u Evropi se sve više okreće u korist automatika, a što se Amerike tiče tamo svega pet odsto novih vozila poseduje manuelni menjač.

Prednosti i mane automatskog menjača

Ono što je velika prednost automatika je lakoća vožnje. Samo ubacite u D i vozite. Nema potrebe za kombinacijom kvačilo-menjač-gas-kvačilo-menjač-kočnica nekoliko stotina puta na delu od dva kilometra, a što se tiče kretanja u nazad na uzbrdici ta opcija ne postoji. Dovoljno je da pustite kočnicu i date malo gasa i auto kreće lagano.
Loših strana nema mnogo koliko ljudi misle i kako vreme prolazi gomila kritika automatika se pokazuje kao obična predrasuda. Vozači se uglavnom pravdaju time da auta sa ovim menjačima troše više goriva. To je tačno i to i sami proizvođači govore. Međutim, proizvođači kažu da je razlika u potrošnji zanemarljiva, ali nije. Isto tako nije baš ni da jeste ogromna razlika. Istraživanja koja su sprovođena proteklih godina pokazuju da automatici troše svega 10 odsto više goriva u odnosu na automobile sa klasičnim menjačem. Kada se to prevede u brojke shvatite da to nije neka velika potrošnja. Najveći problem predstavljaju kvarovi pogotovo cena popravke. Novi automatici imaju i po više stotina delova tako da je otkrivanje kvara težak posao.
Bez obzira na sve mane koje poseduje auto sa ovakvom vrstom menjača činjenica je da je sve više zadovoljnih vozača. Kao što smo pomenuli lakoća vožnje je jako bitan faktor kao i to da se svaki dan razvijaju nove tehnologije u ovoj oblasti. Verovatno jedan od najboljih primera je nova Tojota Yaris. Sve svetske statistike potvrđuju da se upravo modeli ove marke najmanje kvare. Tojotini modeli se generalno malo kvare, a sa automatikom su zagarantovana dobra međuubrzanja, a ručica menjača ima precizne i kratke hodove.

Automatski menjači

U svakom slučaju, pre kupovine, važno je da se detaljno raspitate o svemu. Pogledajte koji su to najčešći kvarovi, koliko koštaju popravke i koji su najbolji servisi. Naravno to sve ukoliko ste rešili da uzmete auto sa automatskim menjačem.

Automatski menjač

Prvi automatici su se pojavili u Sjedinjenim državama i to tridesetih godina, a proizvodio ih je Dženeral Motors za automobile marke Oldsmobil. Korišćeni su i na tenkovima za vreme Drugog svetskog rata i do pre svega nekoliko decenija postojali su sa samo tri stepena prenosa. Danas je sasvim uobičajeno da imaju šest brzina, ima ih i sa sedam, a luksuzni proizvođači uveliko koriste menjače i sa osam, a čak postoje i oni sa devet brzina.

Kako radi automatski menjač


Posle teksta na našem Blogu o „automatskim menjačima“ nadamo se da smo vam pomogli u odluci kupiti automobilsa automatskim menjačem.
Ukoliko posedujete vozilo za otkup bilo koja marka vozila sa automatskim menjačem koji vam iziskuje samo troškove i želite da ga se rešite i prodate tu smo za vas i vršimo otkup automobila sa automatskim menjačem bez obzira u kakvom je stanju vaš automatski menjač mi ćemo ga otkupiti. besplatna procena i najviša otkupna cena su samo od nekih prednosti kod nas ukoliko nam ponudite vaše vozilo sa automatskim menjačem.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.