Šta je ABS? ABS kočnice kvarovi

abs kocnice

Šta su ABS kočnice

ABS odnosno anit blocking system je sistem koji služi da onemogući blokiranje točkova na automobilu, što je izuzetno važno za rad vozila. Noviji modeli automobila gotovo svi imaju ugrađen ovaj sistem, ali mnogi vozači nisu uopšte upoznati sa njegovim funkcionisanjem, što može da bude veoma opasno.

Zbog toga je veoma važno upoznati se sa ovim sistemom, kako bi iz njega izvukli maksimum tokom vožnje.
Kao što smo već rekli ABS sistem služi da preventivno onemogući blokiranje točka u kriznim situacijama pri naglom kočenju. Blokiranje točka pre upotrebe ovog sistema se najčešće javljalo na klizavim putevima nakon kiše, na ledu, ali i nakon veoma oštrog kočenja. Čim oseti rizik od blokiranja točka, ABS optimalno reguliše kočionu silu. Zbog toga je važno da proverite da li vozilo ima ABS kočioni sistem prilikom otkupa vozila.abs senzor
Ono što je važno da znate je da ABS ne pojačava snagu kočenja. ABS samo onemogućava blokiranje točkova, što će pri naglom kočenju smanjiti vaš zaustavni put u kriznim sitaucijama. Inače, snaga kočenja vozila ostaje ista, ali su komparativne prednosti korišćenja ABS sistema brojne. ABS služi samo da onemogući blokiranje točka, dok sila kočenja zavisi od toga koliko ste snažno pritisnuli papučicu tokom vožnje. Kada radite otkup vozila, porazgovarajte malo sa vlasnikom vozila o tome kako se ABS pokazao u praksi.

Zašto je ABS važan za vozilo?

Kao što smo već pomenuli, ABS sistem skraćuje zaustavni put vozila tokom kočenja, i to je sasvim sigurno njegova glavna prednost tokom kočenja u kriznim situacijama. Takođe, ukoliko se kod običnog sistema kočenja blokira samo jedan točak, vozilo će se zaneti na tu stranu, jer je i pritisak kočenja jači, pa ćete se naći u problemu. Vrlo važna stvar je i činjenica da sa blokiranim točkovima ne možete da upravljate, dok sa ABS sistemom i pod punim kočenjem možete da izbegnete sudar manevrišući vozilom. Prilikom naglog pritiskanja pedale za kočenje sva vozila koja imaju „ABS“ sistem za kočenje ispuštaće neverovatan zvuk koji će se prenositi na vašu pedalu unutar kabine. Ovo je sasvim normalno! Ukoliko imate potrebu za naglim zaustavljanjem vašeg automobila, najvažnije je da nepopuštate pedalu prilikom kočenje već da je držite pritisnutom. Bez obzira na zvuk i otpor pedale na vašu nogu. To možete probati po blagoj kiši kada ste bezbedni da nemate pešaka i parkiranih vozila na nekom parkingu ili neprometnoj ulici. Naravno sve što probate radite na sopstvenu odgovornost, zato pažljivo!

abs kocnice

ABS kocniče kvarovi

Kada se ABS pokvari nećete primetiti da su vam kočnice otkazale u normalnim situacijama kočenja. Međutim, kada dođe do kriznih situacija kada ABS treba da pokaže svu svoju snagu, primetićete da su vam točkovi blokirali, odnosno kočnice će se ponašati kao da nema ABS sistema. Naša preporuka je da čim primetite kvar odmah posetite odgovarajućeg majstora, a da pre nego što izvršite otkup vozila obavezno sami isprobate rad ABS sistema. Do kvara na ABS kočnicama dolazi najčešće ako je otkazao senzor ABS na određenom točku ili ako je došlo d zaprljanosti senzora. Kvar se lako dijagnostikuje i nije skup za većinu vozila. Dok kod druge generacije ABS sistema nema „senzora“ već su ih zamenili digitalnim magnetnim davačima brzine. Sastoji se od prstena na kojima je veliki broj sitno raspoređenih malih magneta.
Nadamo se da i sami primećujete zbog čega je ABS sistem kočenja važan za automobil, a na vama je da ga iskoristite na pravi način a on će vam garantovati bezbednost u automobilu.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.