Kako se vozi u kružnom toku

pravila kurznog toka

Frekvencija saobraćaja je veća nego ikad. Stvorila se potreba da se taj proces što više pojednostavi, a i da se preduzmu određene mere bezbednosti. Upravo takvu ulogu ima kružni tok ili rotor.
Kružni tokovi sve češće niču po gradovima Srbije umesto standardnih raskrsnica. Ubrzavaju tok saobraćaja, ali zbunjuju i mnoge vozače. Oni po prvi put imaju priliku da budu učesnici u protoku saobraćaja na ovakav način i neretko prave greške. Ti propusti mogu biti fatalni i zato je potrebno naučiti u praksi primeniti naučenu teoriju iz auto-škole. Mi smo tu da vas podsetimo i skrenemo pažnju na najvažnija pravila vožnje u kružnom toku.

 kako-se-vozi-u-kruznom-toku

Kako se vozi u kruznom toku

Kružni tok pravila vožnje

Saobraćaj se odvija kružno, u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Kružni tok može imati jednu ili više saobraćajnih traka. Što ih više ima, snalaženje je komplikovanije.

kruzni tok saobracajni znak

Saobraćajnu signalizaciju podrazumevaju znakovi izričite naredbe, pod nazivom ’’kružni tok kretanja’’. Često na uključenjima se može sresti i ’’obrnuti trougao’’, koji označava nailazak na put sa prvenstvom prolaza. Ukoliko ne postoje znakovi što je retkost podrazumeva se da primenjujemo pravilo desne strane.

Ko ima prednost u kružnom toku?

Približavajući se kružnom toku, predvidite unapred ulazak i izlazak iz njega. Zastanite, ako unutar njega ima vozila i sačekajte priliku za uključenje. Na vreme smanjite brzinu kretanja i zaustavite se po potrebi. Npr. da propustite pešaka, jer su pešački prelazi česta pojava u sklopu ulaza ili izlaza iz kružnog toka. Tramvaji kao šinska vozila takođe imaju prednost u odnosu na ostala vozila ukoliko nije drugačije regulisano. Kada uđete u kružni tok, imate prednost u odnosu na sve učesnike izvan njega. Kada su u pitanju vozila u krajnjoj unutrašnjoj traci, ona nemaju prednost u odnosu na vozila u spoljašnjoj traci. Znači, prilikom izlaska iz kružnog toka, vozila koja se kreću unutrašnjom trakom ne smeju pri izlasku da preseku put vozilima iz spoljašnje trake. Ovako nešto najviše asocira na klasična prestrojavanja na putu sa dve trake. Ako je saobraćaj isuviše gust, nemojte žuriti sa isključivanjem iz kružnog toka. Prođite još jedan krug, dok se ne stvore uslovi za izlaz.
Prilikom isključenja iz kružnog toka, potrebno je uključiti desni pokazivač smera (migavac). Treba voditi računa da se ne aktivira ranije, da se ostali učesnici u saobraćaju ne bi zbunili. Ako idete ka prvom izlazu, vodite se prvm desnom trakom i odmah uključujete pokazivač. Kod izlaska na poslednjem isključenju, najbolje je odmah ući u unutrašnju traku, da se ne bi blokirali ostali vozači koji čekaju da uđu u kružni tok. Potrebno je propustiti sve pešake i bicikliste koji se nalaze na samom izlazu, pa potom nastaviti dalje kretanje.

Najčešće greške vozača

Najčešći sudari dešavaju se mahom odmah prilikom uključivanja jednog od vozila u kružni tok. Osoba koja je sedela za volanom obično loše proceni kad treba da uđe ili ne gleda da li je neko ušao sa leve strane pre nje. Pored toga, među uzrocima sudara je i pogrešan izbor trake i neprilagođena brzina kretanja.
Nekim vozačima sve ovo deluje jednostavno, a neki misle da je potrebno određeno iskustvo za snalaženje. Sam kružni tok je veoma bezbedan i saobraćaj teče većom brzinom i bez zastoja, ako se koristi po pravilima. Skoncentrišite se prilikom vožnje i primenite ono šta ste naučili u auto školi.
Ukoliko ste početnik i želite da kupite dobar polovan automobil možete posetiti naše naslove  auto placevi Novi Beograd i auto placevi Voždovac

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.