Kada se stavljaju zimske gume?

zimske auto gume

Ukoliko nema snega, leda i poledice zimske gume uopšte nisu potrebne. Tako kaže novi pravilnik koji je na snazi već dobre četiri godine.
U maju 2012. godine donet je novi pravilnik u kome stoji da od 1. novembra do 1. aprila svaki automobil mora imati zimske gume. Tačnije na jednoj, pogonskoj, osovini moraju biti dve iste gume. Ono što je malo problematično i što je svakako udar na kućni budžet jeste to što čim dođe zima mora da se promeni set pneumatika. Teško je zamisliti da će bilo koji vozač svaki čas menjati sezonske gume u zavisnosti od padavina i uslova na putu.

Zimske auto gume

zimske auto gume
Ono što je lakše zamisliti jeste da će neki svakako voziti sa letnjim gumama iako rizikuju bezbednost i visoke kazne. U situaciji kada je novca sve manje, a sve je više pravila za povećanje bezbednosti koje iziskuju novčana davanja, mnogi će potražiti polovne gume.
To jeste povoljnija varijanta, ali kako kažu u saobraćajnoj policiji, dubina šara na pneumaticima ne sme biti manja od 4 milimetara. Ukoliko baš želite da se bakćete sa državom i idete u detalje uvek možete da se pozovete na element silika.
To je material koji omogućava bolje prijanjanje, odnosno bolje performanse pneumatika na niskim temperaturama. Ono što je karakteristično za ovaj material u letnjim gumamam jeste da one na temperaturama ispod sedam stepeni nemaju efikasnost koju bi trebalo da imaju bez obzira da li se radi o mokrom ili suvom putu. Struktura gazećeg sloja se stvrdne i samim tim performanse pneumatika nisu na zadovoljavajućem nivou. Međutim mogu da prođu ukoliko je zima blaga i suva.
Ovu kombinatoriku i zakonsku akrobaciju ne preporučujemo ni u kom slučaju!
Sledeća stvar na koju skrećemo pažnju jeste da su vozači u gradu često u određenoj vrsti zablude. Većina njih misli da pošto ne ide van grada ni ne mora da ima zimske gume. To je potpuno pogrešno razmišljanje. Zimski pneumatici su svakako najbolji za putovanje zimi, ali u gradovima je najviše onih kreni – stani varijanti gde se očekuje maksimalna efikasnost to jest trenje guma. Ne treba se šaliti sa time u gusto naseljenim mestima i mestima prepunim vozila.

Koje zimske gume kupiti?

Takođe, postoje  M plus S (M+S) gume, koje se smatraju zimskima, i saobraćajni policajac će to prihvatiti ali samo ako je dubina šara 4-5 i više mm neće se sankcionisati.
Nova pravila, sama po sebi, često nisu loša stvar, ali kao i uvek postoji i cena koju je potrebno platiti da bi se ona ispoštovala. U ovom slučaju to je novac za nove gume. U najboljem položaju su oni koji voze Juga jer za taj auto komplet košta malo vise od 100 evra. Što se tiče drugih vozila nove koštaju između 50 i 80 evra po komadu dok je za terence oko 100 evra za jedan pneumatik. Nove zimske gume mogu da se koriste najviše tri sezone ili oko 40000 kilometara.
Polovne gume su znatno jeftinije i koštaju oko 20 i 30 evra. Važno je znati da polovne gume ne smeju biti starije od četiri godine. Ovi pneumatici imaju vek trajanja, to jest, maksimalno su učinkovite do tri-četiri godine i to ako se čuvaju po propisima. One imaju i šaru i dubinu, ali postaju tvrđe i slabo prijanjaju za podlogu što znači slabije trenje što opet znači proklizavanje, nezgodu na putu i verovatno povrede… Takođe, obratite pažnju na to koliko kilometara je prešla polovna guma. Ne želite da imate neku kojoj je vek trajanja pri kraju.
Na kraju krajeva pravilno rastojanje i prilagodite vožnju uslovima na putu i saobraćajnoj signalizaciji. Tako jedino neće biti proklizavanja i saobraćajnih nesreća, naravno bez alkohola dok vozite!

Srećan put srdačno vaš omiljeni Blog!

 

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.