Zaštita automobila od krađe

zastita automobila od kradje

Lopovi konstantno smišljaju nove načine da dobiju ono što žele, a jedna od meta jeste dobar automobil. Samo na teritoriji Beograda kradu se u proseku četirii automobila dnevno, a u celoj Srbiji godišnji prosek je između 2500 i 3000 vozila. Polovnjaci su česta meta, zbog preprodaje delova, dok ostatak završi na otpadu. Zbog toga, neophodno je uložiti nešto novca da biste zaštitili vašeg ljubimca. Ne mora to biti velika svota, jer i za male pare možete obezbediti solidnu zaštitu za vaš auto.

Najosnovniji vid zaštite automobila od krađe je alarm. Na tržištu postoji mnogo varijanti i tipova alarma,ali se najviše koriste oni standardni, sa zvučnim i svetlosnim upozorenjem na krađu. Možda su preglasni i iritantni, ali će oterati i najupornijeg lopova. U svetu su aktuelni alarmi koji šalju signal na mobilni telefon i sa njim se povezuju preko odgovarajuće instalirane aplikacije. Njihova najveća mana je što su aktivni samo na odgovarajućoj udaljenosti od vozila. Običan alarm može se naći na internetu po ceni od oko 20 eura, dok se cene kvalitetnijih auto alarma sa više funkcija kreće i do nekoliko stotina eura.

zastita auta od kradje

Najbolja zaštita za auto

Pitate se šta je najbolja zaštita za vaš auto? Ono što se neretko kombinuje sa alarmom su tajni prekidači struje. Ovaj spoj daje odlične rezultate, jer uz zvučno upozorenje blokira se i rad motora. Odaberite dobrog i pouzdanog servisera koji će vam odraditi ugradnju tajnih prekidača.
U sklopu svakog standardnog paketa novijeg modela automobila nalazi se elektronski kodirani ključ. On takođe blokira rad motora i njegovo startovanje. U slučaju gubitka ključa,samo ovlašćeni servisi vam mogu obezbediti nov primerak.
Zeder i igla su takođe najčešći vidovi zaštite i predstavljaju poseban sistem za blokadu volana i menjača. Kada je aktiviran, kradljivac nije u mogućnosti da startuje vozilo ili da ga odvuče. Postavlja se izuzetno brzo i jednostavno i svojom efikasnošću smanjuje mogućnost krađe. Blokiranje menjača ili nožnih komandi je takođe izvodljivo i nije loše rešenje.
Postoji i satelitsko praćenje, koje pomaže u potrazi za ukradenim kolima. Cena i ugradnja su povoljne. Važno je da uređaj bude dobro sakriven, da ga lopov ne primeti i onesposobi. Kao alternativu, možete iskoristiti neki stari mobilni telefon, koji se takođe mora dobro sakriti i posle dobro poslužiti u lociranju ukradenog vozila.
Izmeštanje OBD priključka će sigurno lopova naterati da odustane od krađe. Preko njega bi mogao da ’’upadne’’ u kompjuterski sistem vašeg automobila, a ako ga ne otkrije, to može biti spas od krađe.
Garažu dobro zaključajte i obezbedite od potencijalnih kradljivaca. Ako nemate, nabavite kvalitetna i sigurna vrata, koja bi mogla lopovima biti ozbiljna prepreka, jer jeftin katanac nije dovoljan.
Kao posebna stavka izdvaja se kasko osiguranje. Nudi se kao opcija prilikom kupovine novog vozila. plaća se na godišnjem nivou i iznos zavisi od marke kupljenog automobila. Na primer, ako se odlučite za Volkswagenov model, platićete veću svotu novca, jer se kod nas dosta kradu nemački automobili. Preporuka je prihvatiti kasko kao dodatak uz kupovinu vozila, jer ga tako ne osiguravate samo od krađe, već i u slučaju oštećenja nastalih u saobraćajnom udesu.
Naravno, i vi sami morate paziti kako ostavljate vozilo, jer ako ga parkirate pored prodavnice upaljenog sa ključem ostavljenim unutra, to će biti odličan mamac za svakog kradljivca.
Vaš auto je bukvalno kao član vaše porodice i ne ustručavajte se da za njega obezbedite adekvatan sigurnosni sistem. Preduzmite odgovarajuće korake da svedete na minimum mogućnost oštećenja ili krađe. Napravite najbolju zaštitu vašeg automobila od krađe u kombinaciji elektronske i mehaničke zaštite i mirno spavajte, znajući da je vaše vozilo sigurno.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.