Vožnja automobila zimi

voznja automobila zimi

Vodič za bezbednu vožnju automobila

Kako dani postaju sve hladniji sa sve češćim padavinama vozači trebaju obratiti pažnju na svoju vožnju automobila. Odmah posle promene vremena na našim časovnicima kada smo prešli na zimsko računjanje vremena dolazi do promene na kolovozima, putevima zbog promene klime. Dolazi do češćih padavina, magle i snega koji moramo dočekati spremni za svojim vozilima. Odmah pošto smo prešli na zimske gume kako zakon nalaže od 1.11 svake godine odmah vršimo proveru svojih limenih ljubimaca.

5 Saveta za bezbednu zimsku vožnju

voznja automobila zimi

 

 

1. Provera vozila: Pre početka hladnog vremena i snega moramo proveriti tehničku ispravnost svojih automobila, vozila kojima želimo učestovati u saobraćaju. To se odnosi na proveru svetlosne signalizacije (farovi, stop svetla, migavci, svetla za maglu..), proveru stanja metlica brisača. Takođe moramo proveriti stanje antifiza njegovog nivoa i krajnu tačku mržnjenja. Proveru stanja zimskih auto guma i nivoa istrošenosti, posekotina i eventualnih klobuka ili bubaca (ispupčenje) na vašim zimskim gumama. Takođe treba proveriti i stanje rezervne gume, nivo pritiska u njoj. Ako imate set za reparaciju guma proveriti rok važenja praha za reparaciju pneumatika.

2. Vožnja i preticanje: Tokom vožnje automobila po kiši, snegu, poledici obratiti pažnju saobraćajnu signalizaciju i uslove u saobraćaju. Obratiti pažnju na odstojanje između vozila. Preticanje vozila vršiti samo ukoliko ste sigurni da je apsolutno bezbedno za vas i druge učesnike u saobraćaju.

3. Pešaci: Budite svesni pešaka naročito u slabo osvetnjenim delovima gradova i prigradskih mesta. Posebnu pažnju obratite na decu u zonama škola koja idu peške do voje kuće.

4. Vožnja po magli: Prilikom vožnje po magli i kiši obavezno uključite svoja svetla za maglu. Obavezno uključite i zadnje svetlo za maglu koje omogućava da vaš automobil bude vidljiv za vozače koji voze iza vas.

5. Držite odstojanje: Uvek držati odstojanje i više nego propisano, pogotovu ako temeratura pada ispod nule.

Ukoliko želite da još preciznije saznate kako da pripremite vaš automobil za zimu možete da pročitate na našoj stranici.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.