Saobraćajci ne mogu da vas kazne do 1 marta 2014 u ponoć

stop policija kazne

Saobraćajna policija od 21. februara do sutra u ponoć ne može da napiše nijednu mandatnu kaznu jer su joj oduzeti zapisnici za kažnjavanje nesavesnih vozača.

Ovo je posledica loše organizacije prelaska sa starog na novi Zakon o prekršajima, i svim saobraćajnim policajcima na ulicama oduzeti su zapisnici za pisanje mandatnih kazni. To su prekršaji za koje policija izriče kazne od 3.000 i 5.000 dinara na licu mesta. To znači da, ako policija zaustavi vozača koji nije vezao sigurnosni pojas ili koristi telefon tokom vožnje, ne može da ga kazni, već samo da ga opomene.

U saobraćajnoj policiji potvrđuju za „Blic“ da ne mogu da napišu nijednu mandatnu kaznu do 1. marta.

 – Napravljena je greška kada je pisan zakon. U novom Zakonu o prekršajima piše da će postupci koji su pokrenuti posle 1. marta biti vođeni po novom zakonu, a oni pre tog datuma po starom. Zaboravili su, međutim, da kada saobraćajac napiše mandatnu kaznu, vozač ima rok od osam dana za plaćanje pre pokretanja prekršajnog postupka – objašnjavaju zbog čega je došlo do greške u saobraćajnoj policiji.

Problem bi nastao jer bi svaka prekršajna prijava napisana pre 1. marta, a koja je pred sud došla posle tog datuma, bila oborena.

– Vozači bi, u praksi, napravili prekršaj po starom, a pred sudom bi za njih važio novi propis. Prosto, nije postojalo drugo rešenje. U ovom prelaznom periodu od 21. februara do 1. marta odlučili smo da povučemo zapisnike i tako izaberemo manje zlo – kažu u policiji.

Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, navodi da je za svaku osudu propust donosioca zakona jer nije imao u vidu prelazne odredbe.

– Svako rešenje mora da ima prelazni period i očigledno je da je neko morao da ga predvidi. Ipak, ako policija pojača patrole, kontrolu, ali i deluje preventivno, mislim da ne bi za ovo kratko vreme mogla da bude ugrožena bezbednost. Može, međutim, da neko ko nije kažnjen izazove nesreću. Možemo da se nadamo da se tako nešto neće dogoditi – ističe Jovanović.

Izvor: www.blic.rs
Foto: Blic

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.