Sajam automobila u Frankfurtu 2015

toyota-c-hr-concept-front-three-quarter-01

Auto motor show Frankfurt 2015

Najveća smotra naučno – tehnoloških dostignuća u automobilskoj industriji počela je 15. septembra u Nemačkom gradu Frankfurtu. Na 66. Međunarodnom sajmu automobila prijavljeno je više od 1000 izlagača iz čak 32 zemlje sveta koji će predstaviti svoje ideje i dizajnerska rešenja. Najavljeno je predstavljanje 89 novih modela raznih vrsta vozila od kojih je gotovo polovina iz Nemačkih fabrika. Pored toga, proizvođači delova i druge opreme najavili su premijeru 94 novih, još neviđenih, proizvoda. Pokazatelj ozbiljnosti i ubrzanog razvoja automobilskog sektora jeste činjenica da će ovogodišnji frankfurtski sajam biti za više od 25 % odsto veći od prethodnog.

Sajam automobila Frankfurt 2015 – Auto motor show Frankfurt 
( Fotografija preuzeta: http://www.automobilemag.com/ )

Organizatori Sajma su ovaj put malo više prebacili težište na neke drugačije automobile, a u pitanju su hibridna vozila i ona na električni pogon. Tako će centralno mesto zauzimati firme koje su najviše napredovale u ovoj oblasti. Da li je ovakav plan posledica brige za čovekovu okolinu ili skorim porastom cene „crnog zlata“ ili čak postoji neka vrsta ekonomske agende u ovom slučaju, ne znamo, ali ćemo pomenuti da Nemačka autoinsdustrija počela ozbiljno da shvata ovu priču.

Najpopularniji auto brendovi sa sajma automobila u Frankfurtu 2015 Youtube
Stim u vezi kompanija BMW predstaviće seriju električnih vozila dok je Audi spremio električne automobile kao što su A2 i manja vozila iz projekta Urban koncept i Urban koncept spajder. Čak će i Mercedes imati premijeru automobila sa gorivim, tj. vodoničnim ćelijama.
Ono što zapravo svi očekujemo da vidimo, a što je posetiocima dozvoljeno tek od 17. septembra, upravo su najnoviji modeli brzih i luksuznih vozila. Pomenuti Mercedes predstavlja nove AMG, SLS i SLK55 i modele C klase Coupe i Mercedes S klase Cabrio.
Maybach je spremio posebnu poslasticu za oči 97 odsto planete. Ovi ostali će možda i moći da ga kupe. Naime, povodom 125.godišnjice ove firme pod reflektorima Sajma naćiće se  Maybach Edition 125 u kom će biti prezentovane najnovije varijante visoke tehnologije i luksuza spojene u jednu celinu.

BMW 730d xdrive
( Fotografija preuzeta: http://www.automobilemag.com/ )
BMW po prvi put izlaže nove generacije Serije 7 i SUV modela X1 (prvi put sa prednjim pogonom), dok Audi na sajam stiže sa novim A4. Ostali nemački proizvođači, VW i Opel stižu sa novim Tiguan – om, Caddy Alltrack – om I novom Astrom u hečbek i caravan izgledom.
Francuzi dolaze sa nekoliko interesantnih noviteta. Renault predstavlja četvrtu generaciju Megane modela, ali i novi model srednje klase – Talisman (limuzina i karavan). Centralno mesto na Citroenovom štandu zauzeće koncept Cactus M. Grupacija FIAT Chrysler velike nade polaže u novu Alfa Romeo Giulia. FIAT će predstaviti I zanimljivi Ducato 4×4 Expedition, namenjen avanturistima, a Lancia restilizovani Ypsilon.

Audi Stand Sajam automobila 2015 >>IAA Frankfurt
( Fotografija preuzeta: http://www.automobilemag.com/ )

 Toyota C – HR – concept
                                  ( Fotografija preuzeta: http://www.automobilemag.com/ )
Japanci su se takođe spremili pa Toyota ima premijeru potpuno novog Prius – a, Suzuki novog hečbek Balena, a Nissan promoviše evropsku verziju pik-ap modela Navara NP300.
Japanske premijum modele predvode hečbek Infiniti Q30 i SUV Lexus RX.
Naravno biće predstavljen I novi Lamborghini Huracan Spyder I redizajnirani Porshe 911 Carrera. Premijeru će imati i neki modeli koji nisu karakteristični za brendove koji ih lansiraju. Tako će Bentley izložiti prvi SUV u istoriji, model Bentayga, dok će Jaguar imati premijeru sopstvenog krosovera, F-Pace.

Jaguar F pace
(Fotografija preuzeta: http://www.automobilemag.com/ )

Što se tiče novih koncepata i ideja posetioci će moći da uživaju u upoznavanju sa električnim krosoverom Audi e-tron quattro, luksuznim Hyundai Vision G, Mazdinim krosoverom Koeru, sportskim Peugeot Fractal, Renault pik-ap Alaskan, Honda Project 2&4 I ostalim.
Podsećamo, prva dva dana bila su rezervisana za medije i superbogate , slavne ličnosti dok ostatak sveta može da pogleda vozila od 17. do 27.septembra.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.