Prvi samovozeći taxi u Singapuru

Kako je Uber već najavio da će prvi uvesti samovozeći taksi automobil za uslugu prevoza građana u gradovima. To se nije ostvarilo Uberu jer ih je pretekla čuvena američka kompanija NuTonomy iz Singapura koja je na ulice izbacila prvi samovozeći taxi.

Niko se nije nadao da tek osnovana kompanija koja postoji svega tri godine može da napravi ovako veliki korak. Otkrićemo vam tajnu da ona nije sama izvela ovako veliki korak i pustila prve samovozeće taxi-je. Iza nje stoji istrazivački tim koji potiče sa (Massachusetts Institute of Technology) koji je poznat kao najveći razvojni centar u svetu dok iza svega stoji Singapurska vlada. Ova vest stiže tek posle nekoliko meseci pošto je NuTonomy najavio novu uslugu samovozećih automobila za Taxi posle 2018-te godine. Automobili koji će se koristiti u ovom projektu samovozećih taksija su Jaguar i Land Rover oni ulažu ogromna sredstva u ovaj projekat jer smatraju da je ovaj posao budućnost u celom svetu.

 Singapurska vlada je u ovaj projekat ušla kako bi novim tehnologijama
smanjili velike probleme gužvi na saobraćajnicama i zagađenja u
gradovima. Naravno ovako bi ova vrsta prevoza ušla kao nova usluga
javnog prevoza i tako bi bila očuvana i dodatno ojačana. Ova nova taksi
usluga je u početnoj fazi testiranja i dostupna je u ograničenom
područiju strogo poslovne zone površine 6,5 četvrtnih kilometara. Za
sada se koriste isključivo električni automobili marki Mitsubishi i-MiEV
i Renault Zoe.

Sa putnicima u taksi samovozećem automobilu su inženjeri iz NuTonomye kompanije koji prate ponašanje vozila i parametre vožnje koji u svakom trenutku može preuzeti kontrolu nad vozilom ako nešto krene naopako. Ovi automobili su opremljeni radarskim sistemima detekcije okoline kao i dve kamere koje se nalaze u prednjem delu. Ukoliko se nađete u Singapuru možete besplatno probati vožnju ovim taksijem koji je u početnoj fazi besplatan a do kraja godine biće ukupno 12 vozila ove vrste.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.