Priprema automobila za leto

Auto klima
Auto klima

Stiže nam leto, velike vrućine, saobraćaj je gust i otežan, sve se svodi na kreni-stani, kreni-stani. Auto je i dalje neproveren od zime ,pa ako mu još nešto nedostaje a zima je imala sigurno efekta na njega onda mogu da nastupe problemi i kvarovi na Vašem autu.
Bolje sprečiti nego lečiti. Neki od sledećih saveta tima zvaničnog sajta za otkup polovnih automobila u Beogradu i celoj Srbiji mogu znatno da Vam umanje probleme koji mogu nastati na putu i u saobraćaju,i da budete mnogo sigurniji za letnji period.
AUTO KLIMA

Svi misle da klima u njihovim automobilima uvek radi dobro.U dosta slučajeva i jeste tako,ali mnogi ne znaju da klima mora da se pali i zimi ponekad, baš zbog toga da kompresor ne bi zaribao od nekorišćenja.
U letnjem periodu klimi mora da se uradi servis, što znači dopunu freona ako nedostaje i zamenu ulja u kompresoru.Obavezno je zameniti i filter klime,to jest filter kabine automobila, zbog prljavštine koja se nakupila tokom zimskog i vlažnog perioda.Nakon toga se proverava koliko hladan vazduh ( temperatura treba da iznosi od 5-7 stepeni ) izlazi iz sistema i da li klima dobro radi. Ako je sve to u redu,Vi ste obezbedjeni za leto.

 

SISTEM ZA HLADJENJE MOTORA

Najveći uzročnik letnjih kvarova je baš na sistemu za hladjenje motora.Verovatno ste videli kad nekom prokuva auto,ili diže temperaturu tokom letnjeg perioda,pogotovo u gradskim gužvama naše prestonice.Sistem za hladjenje motora mora biti opran ili ispran na svake 2 godine upotrebe automobila. Nivo rashladne tečnosti perodično treba proveravati,baš zbog velikih vrućina.Rashladna tečnost u automobilu treba da bude i obično se tako preporučuje mix 50/50 ( pola antifriz a pola voda ). Creva koja dovode i odvode rashladnu tečnost ne smeju biti ispucala,jel to može dovesti do pucanja usled velikog pritiska. Takodje kada proveravate tečnost u automobilu vodite računa da motor ne bude vruć, jel se dešava da kada odvrnete čep od posude u kojoj ista stoji možete sebi naneti opekotine velikih razmera.Ako je sve u redu Vaš auto je spreman za daleki put.

UljE,FILTERI,KAIŠEVI I DELOVI NA MOTORU

Posebnu pažnju treba obratiti na pogonski deo automobila,proveriti kaiševe i njihovu zategnutost.Proveriti rolere i španere,dal se neki od njih čuje i dal je sve ok sa tim delom motora. Zato velike servise treba uvek raditi na vreme da sa takvim stvarima ne biste imali ozbiljan kvar na Vašem automobilu. Redovno menjanje svih filtera ( vazduh,ulje,gorivo ) i naravno ulje.Ulje se pogotovo mora uvek proveravati, a posebno ako se ide na duži put pod teretom ili ako vučete neku prikolicu ili tome slično. Zamena ulja se preporučuje na 10.000 km a veliki servis na svakih 60.000 km.

AKUMULATOR,SVETLOSNA GRUPA,INSTALACIJE

Akumulator je najbolje proveriti u nekom od servisa,jel samo tako možete biti sigurni da Vas neće izdati na drumu. Merenje njegovog napona najbolji je pokazatelj dal je u redu ili nije.Proveriti zategnutost klema,a pre toga je najbolje da se očiste i ponovo podmažu. Pregledati sve osigurače i instalacije kako ne bi došlo do nekog pregrevanja istih usled velikih vrućina.To je jedan od vodećih uzročnika požara na automobilu, što Vam opet napominjemo, instalacije obavezno proveriti. Proveriti i svetlosnu grupu,sijalice,farove,stop svetla,migavce i nakon toga ste sigurni u svoj automobil što se tiče ovog dela. U ovaj deo možemo na kvarno da ubacimo i brisače 😉 najbolje je uvek promeniti nove metlice brisača pred leto…

GUME I KOČIONI SISTEM

Vrlo bitan ako ne i jedan od najvažnijih delova na automobilu su gume i kočnice.Letnje gume na automobilu su vrlo bitna stvar, treba kontrolisati njihovu pohabanost,pogledati da nemaju neki balon ili ispucali trag na sebi. Debljina šare za bezbednu vožnju iznosi minimum 6 mm a naravno uvek je najbolje imati nove.Redovno treba kontrolisati i vazduh u Vašim pneumaticima,a za leto je najbolje umesto vazduha u njima koristiti azot zbog toga što ne dozvoljava gumi da se pregreva u letnjem periodu što može ubrzati njihovu potrošnju gazne površine.Proveriti kočioni sistem,ulje za kočnice, pločice i stanje diskova na Vašem automobilu.Sve ovo utiče na bezbednost u saobraćaju kako za Vas tako i za druge učesnike. Uz sve ovo naravno trebate imati dizalicu,rezervni točak i odgovarajući alat za zamenu izbušene gume.
Nakon celokupne provere, i kada utvrdite da je sve u redu Vaš auto je spreman za letnji period. Svi znamo da ljudi tokom leta idu na duže relacije,pa bi zato i trebalo sve ovo uraditi kako bi bili sigurni i Vi i Vaša porodica. Želimo da ukažemo da je najbolje imati proveren auto pa se tek tada uputiti na drum.Ne zaboravite da je komplet prve pomoći obavezan, trokut,markirni prsluk,pp aparat pa tek tada sa sigurnošću možemo reći da ste komletirani.
Srećan put…

Za sastavljanje ovog teksta zahvaljujemo se agentima iz otkup automobila Pančevo i otkup automobila Smederevo i izvoru iz wikipedija
Nadamo se da smo Vam pomogli, ukoliko imate bilo kakvo pitanje stojimo Vam na raspolaganju.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.