Pažnja vozači automobila, zima počinje

zimske-auto-gume

Neobično toplo vreme se praktično polako završava i dolazi zima. Vožnja po zimskim uslovima drugačija je od vožnje automobila letnjim uslovima i prvenstveno treba obratiti pažnju na tehnički ispravan automobil i najvažnije na zimske pneumatike (gume).

Neki vozači štede na zimskim auto gumama tako što kupuju polovne auto gume, tako sebe i svoje saputnike stavljaju u opasnost kao i ostale učesnike u saobraćaja. Sa tom uštedom za kupovinu polovnih auto guma kasnije se plaća visoka cena, često i prevelika a potom se shvati da kupovinom seta kvalitetnih zimskih auto guma zapravo najviše uštedi. Na klizavom putu drastično se smanjuje sila trenja između auto gume i podloge (asfalta) tako i mnogo ranije dolazi do proklizavanja automobila.
 
 Zimska auto guma ima u svom gaznom sloju veliki deo mekane silike te neuporedivo bolje prianja od letnjih auto guma. Čak i ako nema snega i kada je put suv letnje auto gume
 znatno gube svojstva, kada se teperatura spusti ispod +7 celzijus stepeni. Zbog toga možete štedeti na garderobi, obući pa i na hrani ali na auto gumama nemojte nikako štedeti. U uslovima zimske vožnje automobila udvostručite propisan razmak u odnosu na automobil ispred vas,

vozite umerenom brzinom prilagodite je uslovima u saobraćaju. Imajte uvek na pameti da vozite po vlažnom kolovozu a posebno kada ste na putu koji je prekriven snegom tako se povećava vaš zaustavni put prilikom kočenja sa vašim automobilom/vozilom.

Zimske auto gume su najvažniji faktor u uslovima zimske vožnje, jer automobilom znatno je lakše upravljanje, teže proklizavate i bolje kočite to su fatori bezbedne i sigurne vožnje. Kada padne sneg vozite glavnim putevima (putevi prvog prioiteta) jer se oni prvi čiste i posipaju solju. Sporedne ulice su rizične i ukoliko niste sigurni u vašu vožnju neupuštajte se u avanture, u takvim sporednim ulicama pogotovo ako kostantno pada sneg zimske službe retko zalaze pa su tako često i potpuno zaleđenje. Najriskantnije je voziti u ranim jutarnim časovima kada su temperature najniže, pre nego što zimske službe i stignu da ih očiste od snega i leda. U zimskim uslovima vožnje automobila treba znatno smanjiti brzinu i od automobila ispred držati odstojanje od najmanje od 50 metara, što će vam dati šansu reakcije u slučaju iznenadnog kočenja. Time se smanjuje i prskanje po vašem vetrobranskom staklu i tako povećava vidljivost. Uvek dobro gledajte šta se dešava sa automobilima ispred vas i pokušajte predvideti moguće neželjene događaje i iznenađenja.

Ako vidite da pešak prilazi na rub ulice gde je pešački prelaz ili izlazi automobil iz sporedne ulice usporite bez obzira na vašu saobraćajnu prednost. Na semaforu se zaustavite čim počne trepćuće zeleno svetlo jer kalkulacija sa žutim može biti rizična po vas i ostale učesnike na saobraćanoj raskrsnici.

Posebno obratite pažnju blizu škola i vrtića, autobuskih stajališta. Važno je upravljati pažljivo automobilom bez naglih manevara nad volanom i iznenadnih kočenja, koje mogu prouzrokovati okretanje automobila, u suprotnu traku ili izletanje na trotoar te prozrokovati nesrećni događaj ili veliku materijalnu štetu….

Padom temperature u minus povećava se razika u kočenju sa zimskim i letnjim gumama, videćete da na gornjem dijagramu u slučaju kočenja pri brzini od 60 km/h do zaustavljanja. Pri temperaturi od 0 stepeni razlika je i do 3 metra, dok je pri -10 stepeni 7 metara, pri -20 i do 12 metara.
Poledica se najčešće javlja u usecima , na ulasku u tunel, prelaskom mostova i na predelima gde se javlja kodezovana vlaga koja se pretvara u led. To je izuzetno opasno kada se vozači opuste u vožnji automobila na suvom putu i iznenada naiđu na klizav kolovoz, posebno u zoru kada često zataji zimska služba.

Velika i neprilagođena brzina je najveći neprijatelj sigurnosti učesnika u saobraćaju, pogotovo u zimskim uslovima vožnje automobila. Na normalnim magistralnim pravcima održavajte brzinu koja je znakom propisana i neprelazite 60 km/h a na autoputevima ne više od 80 km/h osim ako nije znakom drugačije propisano. Ako je ulica prekrivena snegom a ispod postoji mogućnost za skriven led vozite sporije od 40 km/h.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.