Najbolji traktori na svetu

Traktori su zaista jedne od najinteresantnijih mašina na svetu. Neko će sigurno reći da je platforma na morskoj naftnoj bušotini mnogo gotivna stvar ili na primer nosač aviona, ali njima ne možete otići do prodavnice po cigare i pivo ili preorati 50 hektara zemlje za dan. Naravno da nosač ima svoju funkciju koju traktor nema, ali je traktor ipak neka vrsta automobila i možete ga voziti po ulici ili drugim terenima i to je ono što daje posebnu draž. Nešto čime lično možete upravljati, a što na neki način podseća na vozilo za kretanje po Marsu.

Pitate se koji je najbolji traktor?

Čuveni i svima poznat IMT traktor

Do sada još nije proglašen najbolji traktor jer se kod njih testiranja obavljaju na različitim nivoima, ali postoje pokazatelji koji su svima zanimljivi i koji jasno govore koliko ove mašine mogu da budu dobre, a u pitanju su cena i brzina istih.
Najskuplji na tržištu danas je Quadtrac 600. Umesto točkova, opremljen je gusenicama. Razvija 600 KS. Visok je vise od tri metra,a oko 6 metara dugačak i košta malo vise od 500000 evra.
Sledeći je IH Steiger 600 poznatiji kao Bugati među traktorima. Njegova cena je oko 380000 evra. Ima osam točkova i malo manje užinu od prethodnog dok je visina ista.
Malo jeftiniji je Džon Dir 9560RT sa 560 konjskih snaga i cenom od oko 350000 evra.

Ursus traktor za osnovne potrebe

Najjeftiniji među najskupljim traktorima na svetu dolazi iz Lamburdžinija i ima oznaku Nitro. Košta manje od 350 hiljada evra, ali je zato svojevremeno osvojio nagradu “Zlatni traktor” za najbolje dizajniranu mašinu.

Najbrži traktor

Kada je reč o najbržem traktoru na svetu to poljoprivredno čudovište dolazi iz Finske. Radi se o mašini pod imenom Vltra T-234 i može da razvije neverovatnih 130 km/h. Traktorska kabina je unutra opremljena klimom, ima satelitsko navođenje, a u sedište je ugrađen i masažer. U njegovu brzinu se uverio poznati test vozač Juha Kankunen koji je četiri puta za redom osvojio svetski reli šampionat, a poznat je i kao osoba koja je testirala veliki broj brzih vozila.
Testiranje vozila je obavljeno 9. ferbuara ove godine na aerodromskoj pisti Vuojarvi u Finskoj. U izuzetno oštrim zimskim vremenskim uslovima, uz već dokazane zimske gume, Juha je vozio traktor po snežnoj stazi dugoj 2.300 metara. Radar za merenje brzine bio je postavljen na sredini staze i obuhvatao je 50 metara. Brzina je merena u oba pravca, kako propisuju Ginisova pravila i prosek je bio 130.165 kilometara na sat.
Ono što je zanimljivo za ovaj tip traktora jeste da je za našu zemlju, još u aprilu ove godine, rezervisano čak dva komada po ceni od oko 140 hiljada evra za jedan.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.