Kako proveriti ulje u motoru

motorno ulje provera

Otkup automobila nekada zna da bude prilično nezgodna stvar, jer nikada niste sigurni u kakvom stanju kupujete automobil. Kako bi vaš novi ljubimac izdržao što duže, odnosno kako bi mu produžili životni vek, ključna stvar je da vodite računa kako mu sipate motorno ulje, jer zapravo ono produžava životni vek motora, kao žile kucavice vašeg automobila. Pročitajte ovih nekoliko saveta koje ćemo vam ponuditi u ovom tekstu.

Motorno ulje ispod minimuma, doliti i obratiti se servisu!

kako proveriti ulje u motoru

Promena ulja u motoru je sasvim obična stvar, koju bi svaki iskusniji vozač mogao da odradi sam i kod kuće, ali je to svakako preporučljivije da odradite kod stručnog lica. Nikada ne smete dozvoliti da vam ulje u motoru bude ispod minimuma. Ipak, zaprepašćuje činjenica da samo jedan od pet vozača na drumovima Srbije, vozi sa odgovarajućom količinom ulja u motoru, i zbog toga je važno da kada radite otkup auta dobro pogledate o kakvom tipu osobe se radi. Pravilno sipanje ulja u motor je od ključne važnosti za kvalitet vašeg automobila, pa morate biti jako oprezni sa tim.

Naravno, entuzijazam kod vozača o pravilnom održavanju nivoa ulja postoji i što je vozilo novije, taj procenat vozača koji brinu o svom automobilu je veći. Na našu veliku žalost, kako automobil stari, tako i entuzijazam vozača splašnjava, pa je za vas kao novog vlasnika automobila, sigurnije da kroz otkup auta uzmete što novije vozilo, kako bi ste se osigurali da je vaš automobil pravilno održavan.

Normalna potrošnja motornog ulja kod vozila iznosi od 0.1 do 0.3 litara, i predstavlja neku standardnu vrednost kod gotovo svih proizvođača. Naravno ovu količinu ulja ćete potrošiti na 100 kilometara. Ipak, potrpošnja zna da varira, i kakvo je zaista stanje najbolje je da proverite u uputstvu koje dolazi uz automobil. Osim toga, za proveru stanja motornog ulja potrebno je izdvojiti dva minuta vremena, i preporučljivo je da to radite na svakih 500 do 600 pređenih kilometara.

provera ulja u motoru

Ukoliko ne znate gde i kako da dolijete ulje u vaš motor, možete se posavetovati sa prijateljem, serviserom ili pogledati kod nas. Uz ovu fotografiju vam je sve jednostavno pa tako lako možete i sami dosuti-doliti ulje u motor. Važno je da ne sipate previše ulja! Ovo je jednako važno kao i da nemate ulja stim što bi šteta bila manja za vaš automobil.

dolivanje ulja u motor vozila

Takođe vrlo je važno znati da motorno ulje nije isto za svaki tip motora, i da oznake na ulju znače da su namenjene drugačijem tipu motora. A označava ulje za benzinske motore u putničkim automobilima, B je za dizel agregate u putničkim vozilima i  kombijima. C je za dizel motore sa filterom čestica (DPF). E je za velike i snažne radne dizel motore i teške kamione.

Ukoliko želite da izvršite otkup vozila, naša agencija će vam rado izaći u susret u svakom trenutku, pa nas možete kontaktirati e-mailom, preko društvenih mreža ili telefonom.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.