Kako popraviti automobil iz poplave?

autombili-iz-polave

Popravite poplavljen automobil

Usled velike nesreće koja je zadesila našu zemlju, stradao je veliki broj ljudi kao i velika ljudska pokretna i nepokretna imovina, čiji je deo i veliki broj poplavljenih automobila. Vozila koja su se nalazila na teritorijama poplavljenih opština su praktično bila poplavljena i do 72h, što je velika katastrofa po unutrašnjost ali i spoljašnjost automobila. Ovim putem ćemo vam dati nekoliko saveta i informacija o vašim sledećim koracima! Ako je vaš automobil kasko osiguran, bilo bi dobro da se osiguraniku obratite i sa njim posavetujete o tome šta biste mogli da uradite sa vašim vozilom.

Ukoliko to nije slučaj sa vašim automobilom, budite sigurni da vam se neće isplatiti da ga popravljate pogotovu ako je bio preplavljen i ako je voda ušla i u enterijer! Ako je mulj, blato, ili neko drugi materijal bio prisutan tokom poplave to će znatno uvećati troškove popravke.
Ni slučajno ne pokušavajte da pokrenete automobil koji je bio izložen ovakvim nepogodama! Ovakva vozila se do detalja moraju prekontrolisati, oprati, i mora se sprovesti dijagnostika automobila. Proverite delove motora jer postoji mogućnost da je prisutno neko telo gmizavca, predmet ili bilo šta drugo.

Svaki automobil može da se popravi, samo je pitanje koliko je isplatljivo ulagati novac ako je to neki prosečan automobil. Treba da se proceni stepen oštećenja kako biste znali da li uopšte da ga popravljate.
Ako smatrate da vaše vozilo nije bilo izloženo nekom velikom nivou vode, i ne primetite bilo šta što bi ukazivalo na to da ga ne upalite, posetite mehaničara za svaki slučaj. Kada je reč o elekronskom delu vašeg vozila, postoji verovatnoća da će sve besprekorno raditi kada voda napusti u potpunosti vaš automobil. Međutim, postoje delovi koji nakon ovoga neće odmah funkcionisati, npr. anlaser, podizači, brisači,… Velika opasnost preti od strane korozije kada je reč o vozilima koja su bila pod vodom.

Čitate savete za sve poplavljene automobile iz Obrenovca, Loznice, Krpnja, Čačka i drugih gradova..

Nakon ovoga je svakako neophodna zamena akumulatora. Stanje motora zavisi od toga u kakvoj je vodi i koliko dugo vremena proveo. Ako su uslovi bili povoljniji moguće je i da će motor „preživeti“, ali je potrebna zamena ulja, filtera, i u svakom slučaju konsultacija sa mehaničarima jer će vam oni dati najbolje instrukcije. Automatski menjači će svakako zahtevati remont. Manuelni menjači su manje problematični.
Kvačilo može da zarđa i da bude zalepljeno za zamajac. Naravno, to se odnosi na vozila koja imaju zamajac, ali je vrlo velika verovatnoća da će nakon što se ugreje odlepiti od zamajca i funkcionisati normalno, što ne znači da će tako i ostati.

Prisustvo vode proverite tako što ćete skinuti čepove i sve promeniti. Sve ležajeve treba pregledati, promeniti ih, podmazati i ponovo vratiti, pogotovu one zatvorenog tipa. Dobro pogledati i iscediti servo upravljač, ispustiti ulje, dobro osušiti i sipati novo. Voda u sistemu za gorivo što podrazumeva rezervoar, pupmu i instalacijekoje vode do motora treba posebno očistiti. Skinite i operite rezervoar, proverite stanje pumpe i posebno obratite pažnju sa u sistem nije ušlo blato ili mulj-kada govorimo o benzincima, a još preciznije kod dizela jer su mnogo osetljiviji i samo malo vode bi moglo naneti veliku štetu. Kočioni sistem takođe do detalja treba proveriti jer mešanje vode i AT ulja nije povoljno jer može korozirati i naglo pogubiti kočnice. Dobro isperite diskove i sve što je u vezi sa kočionim sistemom i obavezno zamenite ulje.Ko poseduje peti kočni cilindar mora ga zameniti jer on može da strada. Obavezno proveriri ručnu kočnicu!

Kako biste očistili enterijer vozila, morate izneti sedišta, patosnice, tepihe i sve što vam smeta da dodjete do svakog dela unutrašnjosti. Problem mogu da prave metalni delovi koji mogu zarđati. Otvorite vrata kako bi vazduh cirkulisao. Izbacite vodu i mulj, i sve detaljno operite. Sigurnosne pojaseve morate zameniti jer će nakon ovoga teško funkcionisati. Što se tiče air bag-ova,neophodno je otići kod električara ili stručnog lica koje vam može pomoći.

Sve svetlosne grupe, osigurače i instalacije obavezno proverite pre nego što ponovo vratite u upotrebu svoje vozilo ako je to moguće. Želimo vam puno sreće vaš otkupautomobila.com!

Tekst pripremila agencija Otkup automobila

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.