Google samoupravljajući automobil

google-samoupravljajuci-automobil

7 stvari koje niste znali o Google vožnji samoupravljajućim automobilom

(pod jedan, ne možete izbeći veverice na putu: )
Google je danas izazvao nalet uzbuđenja demonstriravši novi samoupravljajući automobil; to je vozilo koje izgleda kao hibrid Smart auta i dečjeg automobila-igračke sa integrisanom lepezom dodatnih senzora.


Trenutno, ovaj model se testira u kalifornijskom sedištu kompanije, i predstavlja prototip koji bi mogao ponuditi potpuno novi koncept vožnje, gde se vozilom upravlja jednim dugmetom, što može da liči na nekakav automatski taksi servis. Tu je još pregršt pitanja (zakonodavnih i tehnoloških) na koja treba odgovoriti pre nego što ove vrste vozila postanu norma, ali najave poput ove znače da ćemo više naučiti o tome šta znači samoupravljajuća vožnja automobilom. Evo najvažnijih stvari koje smo danas naučili:

  1. Ne možete izbeći gaženje malih životinja: Senzori koji omogućuju automobilu da izbegne pešake i bicikliste nisu dovoljno osetljivi da biste izbegli i manje životinje. Nejasno je koja je najmanja veličina živog bića koju senzori mogu da registruju (hoće li mali pas biti primećen? a Jazavac?), ali Wired izveštava da su veverice definitivno „premale“ i da mogu biti lako pregažene. Ipak, do danas nije bilo nesreća, a Google radi na tome da senzori budu precizniji.
  2. Auto ima lice, s razlogom: U Google kažu da pokušavaju da naprave automobil koji će da izgleda prijateljski nastrojen pa u tu svrhu nastoje da izrade ‘lice’ na prednjem delu automobila. Pojava da ljudi vide “lica“ na raznim objektima je dobro dokumentovana (pa je često nazivaju facijalna pareidolia), i ovi napori su podstaknuti činjenicom da se Google suočava sa onima koji su neprijateljski raspoloženi prema novim tehnologijama. U reklamnom videu za auto naglašava se poruka: svi srećni, svako je siguran (osim veverice).
  3. (Nema signala na mobilnom? Nema Google-auta za vas: Naravno da je problem s povezanim automobilima manji nego s povezanim kolovozima. Jeste li ikada dobili tačkasti signal na telefonu dok se vozite autoputem? To je trenutak kada vaš samoupravljajući automobil može izgubiti pristup detaljnim mapama koje koristi za putokaz. Ne postoji razlog zašto ove informacije ne bi bile instalirane u samoupravljajuće automobile, ali to bi dalo novi smisao frazi ‘otići na kraj sveta’.)
  4. Kao vožnja u luna parku: Iako je Google objavio video koji prikazuje obične ljude kako voze ovaj automobil, mnogi novinari nisu dobili istu priliku. Kara Swisher i Liz Gannes sa sajta RECODE su dve od retkih sretnika i one su opisale automobil kao „gondolu na točkovima“, uz napomenu da je kombinacija kontrola sa dugmićima i automatske poruke pri napuštanju automobila kojom su opomenute da ne zaborave svoj prtljag, doprinela osećaju da su bile u vožnji u luna park

Nadamo se da ćemo biti u prilici da vršimo otkup automobila u Beogradu i celoj Srbiji ovog tipa 🙂
Ukoliko želite da pročitate još o ovom automobili možete to uraditi na Google blogu klikom ovde.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.