Carinjenje polovnih automobila iz uvoza po katalogu AMSS od 2014 godine

U Novoj Godini usledile su nove promene o carinjenju polovnih automobila iz zemalja EU, što se nije svidelo mnogim uvoznicima, vlasnicima auto-placeva i špediterima u Srbiji.

Pri uvozu polovnog automobila prvo i osnovno je da automobil ispunjava Euro 3 normu, što znači da su to automobili od 2001 godine pa naviše, svaki auto koji je 2001 god pa makar imao i stranu potvrdu da ispunjava Euro 3 normu morao je da prodje kroz Institut ili drugacije nazvanu Agenciju za bezbednost saobracaja, gde vlasnik ili uvoznik mora da dobije potvrdu o homologaciji da je auto Euro 3 norme. Sa automobilima koji su od 2002 godine to nije slucaj, zato što se za njih sigurno smatra da ispunjavaju gore navedenu normu.

Trenutno je obustavljen proces carinjenja automobila, iz razloga sto carina ne zeli da vrši procenu vozila iz kataloga zemalja EU, a ista smatra da su tokom proslih godina vršene obmane u smislu lažnih faktura i lažnih računa na kojoj osnovi se i carine polovni automobili iz uvoza. Tako se dešavalo da u raznim carinarnicama sirom Srbije primera radi za polovan auto neko plati 250 eur  carinu, neko 390 eur a isti model auta, sa istom opremom i isto godiste auta.
Zastoj carinjenja je i dalje na snazi, ali očekuje se da počne ponovo samo ne po starom sistemu nego po katalogu Auto-moto saveza Srbije, gde ce sva vozila ma iz koje zemlje EU poticala imati samo jedan katalog (katalog AMSS-a) na osnovu kog će biti odredjena visina naknade carine za uveženo vozilo.
Sa druge strane gledano, uvoznici ne žele da se to dogodi. Zasto?
Smatra se da katalog koji je napravio AMSS nije realan i da će cene carinjenja biti cak duplo skuplje, što naravno ne odgovara ni uvoznicima, ni špediterima zbog manjeg obima posla i krajnjem korisniku ,to jest kupcu.Tako bi konkretno po katalogu AMSS-a, za “Fijat Stilo” koji je pristupačan auto za kupovinu carina umesto 300 eur iznosila čak 700 eur.
Na kraju i dalje ostaje sve otvoreno, ali čak 99 % se smatra da ce carina ostati pri svome, da neće više biti lažno prikazanih faktura i računa kao ranije i da ce se ubuduće svi automobili cariniti isključivo po jednom katalogu, to jest po katalogu Auto Moto Saveza Srbije.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.