Zanimljivi automobili

mali automobili

Mali automobili

Često gledajući šta nas čeka ili šta nam dolazi sutra i kakve nam novotarije donosi budućnost zaboravljamo sve ono što nam se desilo i šta smo sve imali. To je slučaj sa gotovo svim stvarima u danšnje vreme. Brige, ali i sve veći broj najnovijih dešavanja u svim oblastima života, toliko pritiskaju da zaboravljamo i na neke lepe i zanimljive stvari. Jedna od tih zaboravljenih zanimljivosti su čuveni mikro automobili.
To su oni smešni autići. Ne nisu igračke. I da, puno su se vozili po ulicama gradova širom sveta. To su kola za dve osobe, možda tri i na tri točka. Danas se još mogu videti na drumovima Južne i Jugoistočne Azije i to malo drugačijeg oblika, ali ih u poslednje vreme istiskuju sve jeftiniji veći automobili.

Spasioci evropske auto industrije

Polako se zaboravlja da su upravo mali iliti mikroautomobili održali veliku evropsku auto industriju, pogotovo Nemačku, posle Drugog svetskog rata. Čak je i japanska industrija automobila i motora imala velikih problema i bila gotovo pred gašenjem da se nisu pojavila ova vozila. Naime svet je u to vreme bio razrušen. A i one fabrike koje su bile sposobne za neku proizvodnju nisu imale kome da prodaju svoja vozila, jer većina nije mogla ni da ih kupi.
Jedan od takvih slučajeva je i nemački BMW. Bio je gotovo uništen u razaranjima bez kupaca i sa većinom proizvodnih hala u Ruskim rukama. Pokušaji da se vrate na tržište doživeli su pravi fijasko. Njihova tadašnja nova vozila bila su ipak preluksuzna, preskupa i nedostižna za većinu kupaca. Svi automobili su proizvedeni u jako malim količinama što nije bilo dovoljno ni da se pokriju troškovi njihove izrade. Veliki i moćni BMW je bio pred bankrotom. Međutim, uprava kompanije je smislila novo, radikalno, rešenje.

Rešenje se ogledalo u kupovini licence za model Isette. Ovaj auto je bio proizvod italijanske firme za rashladne uređaje. Imao je točkove od skutera i u njega su mogla da se smeste dva putnika sa nešto malo prtljaga. Iako je auto već privlačio pažnju evropskih vozača BMW ga je dodatno poboljšao kako mehanički tako i dizajnerski. Motor je zamenjen BMW-ovim motorom za motorcikle, montiran je 4stepeni menjač, a snaga se prenosila na zadnja dva točka, preko gumenih kaiševa. Farovi su izdvojeni od karoserije, a BMW-ov logo je montiran ispod vetrobrana.
Ovako izmenjena Isetta postala je pravi hit tih posleratnih godina i postala toliko popularna da je u prvim mesecima te 1955. godine na adresu fabrike stiglo čak 10000 porudžbina. Cena za ovo vozilo je bila više nego popularna. Za samo 1000 maraka BMW je garantovao brzinu od 85 kilometara na sat, a auto je bilo moguće voziti i sa dozvolom za motorcikl. Sledeće godine Isetta dobija jači i veći motor i počinje da se izvozi u druge evropske zemlje gde takođe postaje neviđen hit.
Inače, zbog tolikog broja ovih vozila na ulicama Nemačka uvodi propis po kom se za ovo vozilo mora imati regularna saobraćajna dozvola kao i za velike automobile. Uprkos velikoj popularnosti objavljen je prekid proizvodnje u avgustu 1962. godine. Posle 130 000 primeraka napravljenih u Nemačkoj i 30 000 u V. Britaniji, Isetta je otišla u istoriju kao najuspešniji mikro automobil na svetu!

Mali automobili tražena roba

Ovi mikro automobili su izuzetno popularni kod velikih svetskih kolekcionara. Ovo je pokazala i velika aukcija održana u najvećem muzeju mikroautomobila „Brus Vajner“ u gradu Medisonu u američkoj državi Džordžiji. Više od 200 autića bilo je ponuđeno na prodaju. Interesantno je da je više modela imalo cenu veću od 140000 dolara.
Podaci sa prodaje govore da je cela kolekcija automobila, zajedno sa suvenirima, prodata za oko 8 miliona dolara.

Naša agencija za otkup automobila se potrudila da prikupi sve zanimljive informacije o malim i mikro automobilima. Ukoliko postoji neka greška u informacijama o malim, mikro automobilima ne snosimo nikakvu odgovornost. Hvala što nas pratite na oficijalnoj stranici Blogspot-Blogger agencije za besplatnu procenu i otkup automobila.

 Otkup automobila u Beogradu

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.