Kako izabrati akumulator

kako izabrati akumulator

Svaki deo vašeg automobila ima svoj rok trajanja. Tako i nakon nekoliko godina korišćenja starog akumulatora, neophodno je nabaviti novi. Proizvođači u auto industriji za svaki model imaju preporuke određenih akumulatora. Ako ne možete da nađete preporučen, obratite pažnju na neke karakteristike vozila koje će vam pomoći u odabiru pravog akumulatora za vaše vozilo.

Kad menjamo akumulator?

Kada je vreme za zamenu akumulatora? Ako nemate finansijskih problema, gledaćete da posle dve ili tri godine kupite nov i kvalitetan akumulator. Na žalost, većina vozača nije u mogućnosti da sebi priušti ovako nešto i ovaj korak ih debelo udara po džepu. Nemojte čekati da motor nema snage da se pokrene, već dobro posmatrajte vaše vozilo spolja i iznutra. Primetićete neke znakove koji će vam ukazati kada je tačno vreme za promenu.
kako izabrati odgovarajuci akumulator
Kao što smo rekli, po pravilu prvo treba tražiti akumulator koji je proizvođač iskoristio za prvu ugradnju. Tu nema mnogo da se razmišlja i nema grešaka. Takvi akumulatori su garantovano najdugotrajniji i dokazano ne ostavljaju nikakve posledice na vaš automobil. Nikad se ne treba zaleteti i uzeti najpoznatiju marku sa najvećom cenom. Cena i kvalitet moraju biti srazmerni i zbog toga dobro vodite računa. Birajte akumulator iste klase i ranga kao što je originalan.

Loš akumulator simptomi

Ukoliko ne želite da kupujete akumulator iz prve ugradnje jer vam je suviše skup. Vodite računa o kapacitetu i prostoru koji akumulator zauzima. Izmerite prazan prostor u koji on ulazi i dobijene dimenzije koristite kao maksimalne.
Proverite stanje baterije. To se najčešće radi pre dolaska hladnijih dana i ako na toplom vremenu auto teže pali, zimi ne očekujte bolje. Čim prođe četiri godine korišćenja, baterija naglo slabi. Ako serviser detektuje da ona u sebi ima manje od 40% električne energije, ne treba nikako čekati sa kupovinom novog akumulatora.
Ako automobil nije paljen mesecima ili je akumulator izvađen i ostavljen da dugo stoji, ne vraćajte ga nazad u vozilo. On sigurno nije više u funkciji, jer je došlo do procesa sulfatizacije koja sprečava dovod elektrolita.
Gledajte da kapacitet, odnosno jačina bude identična kao kod starog akumulatora. Može se uzeti i jači, ali nikako slabiji. Manja amperaža nikako ne sme biti u opciji, jer akumulator mora da efikasno pokreće i drži u funkciji sve elemente i uređaje. Ako je preslab, isprazniće se brže nego što je predviđeno. Imajte u vidu i šta se od električne opreme nalazi u vašem vozilu. U kombinacijama dolaze klima, električni retrovizori, električno grejanje sedišta, navigacija, audio sistem… Vozila sa ’’start-stop sistemom’’ traže veći napon. Što je oprema raznovrsnija, neophodan je jači akumulator.
Nakon ugradnje, na kraju proverite napon, koji mora biti u granici od 14V- 14,40V. Nikada ne ostavljajte najlon na novougrađenom akumulatoru. Na svakom servisu redovno održavajte i dopunjavajte akumulator.
Ako ste u mogućnosti, držite automobil u garaži. Garažirana vozila imaju dugotrajnije akumulatore, jer su tako zaštićena od direktnog uticaja vremenskih uslova. To posebno važi za temperature u minusu i snežne dane. Ako ne možete drugačije, nabavite posebne navlake za baterije koje će bar malo pomoći i sprečiti smrzavanje pogona.
Bez dobrog akumulatora, vaše vozilo ne može da se pokreće i obavlja osnovne funkcije. Kad dođe vreme za zamenu, pazite šta birate, dobro se raspitajte i nemojte dugo čekati. Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da napravite pravi izbor. Ukoliko uopšte ne želite da se petljate sa akumulatorom na vašem starom polovnom automobilu naša agencija za otkup automobila u Beogradu i Srbiji vam stoji na raspolaganju svih 365 dana u godini. 

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.