Benzin ili Dizel motor

Benzin-ili-Dizel-motor

Kod kupovine novih ili polovnih automobila, naravno da je jedna od većih dilema da li kupiti automobil sa dizel ili benzinskim motorom, a mi ćemo vam kroz ovaj tekst objasniti koje su razlike između ova dva tipa automobila, osim u najočitijoj, a to je svakako vrsta goriva. Kada kupujete automobil kroz otkup vozila od prethodnog vlasnika, obavezno obratite pažnju na vrstu goriva koje troši motor (agregat).

Automobil na benzin ili dizel – ko je bolji?

benzin ili dizel motor

Postje određeni „ljibitelji“ dizel motora koji će vas ubeđivati da isključivo voze automobile sa dizel motorima. Naravno oni su najbolji pogotovu Volkswagen, Bmw, Mercedes Benz što možda i nije daleko od istine.. Vi naravno volite pak automobile sa benziskim motorima koji su za vas najbolji i nepriznajete automobile na drugo gorivo osim na benzin. Ovaj tihi rat traje između dve grupe podeljene na dizel ili benzin.
Vi se ipak pitate šta je bolje?
Pre svega morate da znate da benzinski motor više troši, i da mu je manji krajnji doseg za isto potrošenog goriva kao kod dizel motora. Ovo praktično znači, da ćete brže potrošiti rezervoar automobila koga pokreće benzin, nego onog automobila koga pokreće dizel. Ipak, ova razlika u potrošnji se kompenzuje nekim drugim stvarima, a proizvođači u svetu sve više prelaze na automobile sa benzinskim motorima. Imajte ovo na umu kada budete radili otkup vozila.
Automobili sa dizel motorima su skuplji u proizvodnji. Delovi za motor kod ovakvih automobila, su svakako skuplji nego da je motor benzinski, i u tome možemo tražiti razloge zbog čega su i skuplji na tržištu. Cena proizvodnje diktira i maloprodajnu cenu, tako da ćete na tržištu Srbije kada želite da kupite automobil kroz otkup auta, uvek jeftinije proći ako kupujete automobil sa benzinskim motorom.

Da li je dizel ekonomičniji od benzinskog motora?

ekonomičnost-dizel-benzin-gorivo

Što se tiče novih automobila sa dizel ili benzin motorima u današnjici su skoro jednaki. Kako? Danas se konstrušu automobili sa malim litražama koji imaju turbo punjače koji su predviđeni da vašem motoru daju snagu. Puno elektronike i komplikovani sistemi sa turbo punjačima (turbinama) umeju da vam zadaju ozbiljne glavobolje pogotovu kod polovnih automobilma sa skrivenim i ozbiljninim kilometražama.
Da, definitivno. I pored toga što je sam automobil skuplji nego što je to automobil sa benzinskim motorom, dizel motor je ekonomičniji za održavanje, i svakako da ćete napraviti uštedu, u odnosu na automobil sa benzinskim motorom. Dizel gorivo je sada jeftinije nego što je benzin, a kako dizel automobili troše manje goriva, od benzinskog motora, uopšte nije teško napraviti pouzdanu i jasnu računicu. Ipak, delovi za ove automobile su skuplji, od benzinaca, pa pre nego što se odlučite za otkup vozila trebalo bi da napravite jasnu računicu za sebe.
Osim ovoga, rad dizel motora je mnogo bučniji nego što je rad benzinca. I to je barem jasno na putevima u Srbiji. Takođe, emisija izduvnih gasova je čistija kod automobila sa bezinskim motorom, pa je svakako i to njegova prednost. Dizel gorivo je tamnije i nešto prljavije, dok je gorivo za benzin relativno čistije. Ipak, dizel automobili su pouzdaniji i trajniji, dok je vek trajanja automobila sa benzinskim motorom nešto kraći.
Nadamo se da smo vam dali dosta razloga za i protiv i za jedan i drugi motor, a na vama je da odlučite šta vam više odgovara, naravno i u zavisnosti od tipa vozila koje želite da nabavite kroz otkup vozila.
Na vama ostaje da izvagate koji automobil kupiti dizelaš ili benzinac? Sigurno je najisplativije kupiti nov automobil u odnosu na polovan za koji se ne zna prava kilometraža. Kroz naša auto iskustva o automobilima sa dizlel ili benziskim motorima možemo vam reći jedno! Otvorite svo četvoro oči dok birate vaš polovan automobil.

 

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.