Automobili koji malo troše

mali-automobili

Svaki vozač prilikom kupovine automobila gleda da izabere najbolji auto u skladu sa količinom novca kojom raspolaže. Kupovina auta nije jednostavna stvar. To nije klasična robno-novčana razmena kao u prodavnici gde samo uzmemo sa rafa određeni proizvod i odmah idemo na kasu da platimo.
Potencijalni kupac nekog auta gleda svaku sitnicu, jer je za njega ova kupovina zapravo investicija. Tako se osim udobnosti, izdržljivosti, kvaliteta određenih delova gleda i potrošnja goriva. Ova stavka je verovatno jedna od najbitnijih za naše ljude, jer gorivo uopšte nije jeftino. Svaki auto sa malom potrošnjom je kupljen ili prodat auto u najavi.
Ovo su primetile i kompanije za proizvodnju vozila pa se u poslednje vreme utrkuju koja će da ponudi auto sa što manjom potrošnjom da bi svoja vozila približila što većem broju ljudi. Razvoj novih tehnologija upravo je omogućio stvaranje novih vrsta motora, kao što su hibridni, koji troše izuzetno malo goriva. Međutim oni nisu baš među jeftinijima, ali zato standardni benzinski i dizel agregati postaju sve štedljiviji.
Osim novih i kvalitetnijih motora tu je čitav niz raznih elektronskih sistema, kao što je start stop sistem, koji u gradskoj vožnji štedi puno goriva Mi smo ovako podelili automobile koji malo troše.

Mali ili gradski automobili

Ovoj kategoriji uglavnom pripadaju vozila sa motorima do 1500 kubika, ali su definitivno najmanji potrošači goriva oni koji imaju dizel agregat od 1000 do 1300 kubika i benzinci sa TNG gasnim uređajem. Inače, ugradnja gasa kod nas za ova kola košta oko 400 evra i na duže staze je izuzetno isplativa.
Među ovim malim vozilima najviše se ističu Fiat 500 JTD Multijet, Reno Clio 1.5dci, Citroen Saxo 1.5dci, Smart ForTwo, VW Polo Buemotion, Opel Corsa, Mini Cooper, Pežo 107, Reno Twingo i Mini One koji svi u proseku troše do najviše 4, 2 litra na 100 kilometara na otvorenom putu dok po gradu troše litar više.

Srednji ili klasični porodični automobili

Ovi su posebna klasa vozila. Posebna jer je namenjena ljudima koji nemaju dosta novca, a treba im auto koji je dovoljno velik za bar četvoročlanu porodicu i prtljag. Namenjen je takozvanoj radničkoj klasi koja ima dosta izdataka i koja za svoje pare traži bukvalno najbolji izbor. Njima je potrošnja goriva u vrhu prioriteta zajedno sa održavanjem i rezervnim delovima. Ova vozila imaju između 1500 i 1700 kubika i zajedničko im je to da u gradskoj vožnji potroše oko 7, 5 litara goriva dok na otvorenom uglavnom ne prelaze 6 litara na 100 km/h.
Među svima njima najviše se ističe upravo VW Golf sa prosečnom potrošnjom od 4,1l na 100 kilometara dok u gradu sagori oko 6 litara dizela. Sa istom potrošnjom je i Škoda Fabia, a najveće iznenađenje je Seat Ibiza za koju u fabrici navode da potroši tek 3, 7 litara na 100 kilometara. I tojota Prius je štedljiva i izgori istu količinu kao i Volvo.

Veliki porodični i poslovni automobili

U ovu grupu vozila spadaju i karavani kao i luksuzni automobili. Po pravilu ovakva kola umeju da potroše dosta goriva. Međutim, u poslednjih nekoliko godina to se pokazalo kao čista predrasuda. Proizvođači su razvili motore koji potroše neverovatno malo goriva iako imaju veću kubikažu. Zapremine motora variraju, ali važi pravilo da u ovu vrtu spadaju kola sa više od 1900 kubika.
Među njima su najveće iznenađenje Opel insignia 2.0 dizel, Reno grand Scenic 1.9, Škoda Octavia 1.9Tdi, Audi 2.0 Tdi kao i Volvo S30 i S40 za koje njihovi inženjeri tvrde da troše neverovatnih 3, 9 litara na 100 kilometara na otvorenom putu. Kada je reč o proseku u potrošnji svi automobili iz ove grupe na autoputevima progutaju do 7 litara dok u gradskoj vožnji sabiju najviše 10 litara goriva.
Svi pomenuti modeli su štedljiviji u dizel varijantama, a da bi se i benzincima popravio proisek tu je moguća ugradnja gasa. Za manje automobile ona iznosi oko 450 evra sa sve atestom i upisom u papire od vozila dok za ove sa jačim motorima, direktnim i sikvent ubrizgavanjima i sa više cilindara može dostići čak 700 do 1000 evra.


Naša agencija se trudi da dobijete najbolje i što tačnije informacije o automobilima koji su najmanji potrošači. Sve informacije smo prikupili iz našeg upita kao i na osnovu prikupljenih informacija. Ukoliko postoji neka slovna, greška ne snosimo odgovornost, hvala što nas pratite.
Kao što već i znate naša agencija vam nudi najbolju uslugu u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici.. Svim ostalim gradovima širom Srbije najbržu i najsigurniju profesionalnu uslugu otkupa automobila, vozila uz besplatnu procenu ide i isplata odmah. Prepustite vaš polovan automobil profesionalcima nemojte gubiti vaše dragoceno vreme i novac. Otkup automobila je jednostavna usluga uz našu agenciju za otkup polovnih automobila, vozila.

About the Author

Igor Novaković
Predstavnik sajta za Otkup automobila Beograd. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete mi se obratiti na broj telefona: 064 612 96 31 ili preko upitnika na sajtu. Ukoliko prodajete polovan automobil u Beogradu, naši agenti dolaze za samo 1h bilo gde u gradu da besplatno procene vaš automobil, opširnije možete pročitati na našoj stranici Otkup automobila u Beogradu, isplata automobila je na licu mesta - odmah.